На този ден в историята: САЩ и СССР създават "гореща линия"

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
09:34 / 20.06.2023
630
На този ден в историята през 1963 година САЩ и СССР успяват да постигнат споразумение за създаването на "гореща линия“. Тя е предназначена за деескалиране на напрежението между двете супер сили, така че да не се стигне до ядрена война. Само година по-рано "Студената война“ е била на ръба да стане "гореща“ след т. нар. "Кубинска криза“.

След 1962 година и "Кубинската криза“ става ясно, че двете страни имат нужда от постоянна комуникация помежду си. САЩ разбират, че съветите строят ракетни установки в Куба, способни да изстрелват ядрени глави. Президентът Кенеди създава морска блокада около страната, така че съветските ракети да не могат да бъдат предвижвани до острова. Хрушчов решава да не продължава с опитите за разполагане на ядрени глави, а САЩ гарантират, че няма да нахлуват в Куба в резултат от действията им.

За да бъде избегната нова ескалация на напрежението, САЩ и СССР създават "горещата линия“. Тя представлява 24-часова комуникационна връзка между двете Вашингтон и Москва. Кенеди обявява, че в тези бурни времена има нужда от постоянна комуникация между двете страни.

Източник: History

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Обещават на проститутки от България и Румъния, че ще изкарват по ...
Роберт Фицо направи първо изявление след покушението: Убиецът беш...
Главчев: Няма да има никакви наказания за позицията на представит...
Румен Радев за Сребреница: Неуместно е българското правителство д...
МВнР с важно предупреждение към българите в Япония
Българка в Исландия предупреди: Опасността от изригването на вулк...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).