На всички им било писнало от позицията на България към РС Македония

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:28 / 23.06.2021
1482
"На всички им е писнало от позицията на България към Република Северна Македония (РСМ). Тя е неразбираема, незащитима и дестабилизира Западните Балкани. България много бързо губи приятели. Щастлива е тази страна, която би могла да издържи дълго на това“. 

Така коментира западен дипломат проведения вчера Съвет "Общи въпроси“ в Люксембург. На него България, представена от зам.-министъра на външните работи, потвърди ветото си за започване на междуправителствена конференция с РСМ.

В спора за разширяването по време на Съвета страната ни била изолирана и сама, твърди изданието, като цитира няколко дипломати. България все още не е накарала останалите от клуба да разберат позицията й.

А португалското председателство на Съвета на ЕС е второто след германското, което не успява да започне задължителните междуправителствени конференции с РСМ и Албания.

На Съвета имало много изказвания – и на представители на региона, и на такива извън него. Малки и големи, северни и южни страни говорили за геополитика, стратегическо мислене и простия факт, че си държат на думата. Всичко това било изтъкнато пред София и Скопие като довод разговорите да бъдат водени. България обаче останала глуха, прeдава "Политико“, цитирани от "Clubz". 

Накрая германският държавен министър по европейските нъпроси Михаел Рот прибягнал до туитър и с надеждата, че обръщението ще помогне, написал:

"Моля ви. Нека двустранните въпроси биват решавани двустранно, без движението напред на целия Европейски съюз да бъде блокирано. Нека мислим стратегически и осъзнаем – трябва да изпълним задълженията ни пред Албания и Северна Македония. Сега нямаме интерес да оставяме стратегически вакуум тук. Благодаря“.

Виж коментарите (1)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).