Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-голямата търговска сделка в историята вече e факт, обещава се ръст на доходите на всеки трети човек
Автор: Екип Varna24.bg 20:57 / 05.01.2022Коментари (0)1676
©
Най-голямото търговско споразумение на света между 15 държави влезе в сила в навечерието на Нова година. То обещава ръст на доходите на всеки трети човек на планетата и дава на поддръжниците на глобализацията надежда за съживяване на световната търговия и сътрудничество след няколкото мрачни години, белязани от пандемията на коронавируса и агресивния протекционизъм на Съединените щати и Китай.

Голямото споразумение Регионално всеобхватно икономическо партньорство (РВИП) обедини Китай и страните от Азиатско-тихоокеанския регион, включително Австралия, Япония и Южна Корея.

Никога досега Китай - третата по големина икономика в света след САЩ и Европейския съюз - не е подписвал многостранни търговски споразумения и още повече със своя заклет враг Япония.

Вярно е, че подписването на това споразумение през ноември 2020 г. не попречи на Китай да се скара с Австралия, неговият основен доставчик на изкопаеми суровини, преди влизането му в сила на 1 януари 2022 г. Китай се обиди, че Австралия подкрепи исканията за разследване на произхода на КОВИД-19 и все още ѝ бойкотира въглищата, зърното, говеждото и виното, предава "Поглед.инфо".

Въпреки това новият търговски блок все пак ще засили позициите на Китай по света. Той се озова в центъра на най-големия договор до голяма степен благодарение на политиката на основния съперник - Съединените щати, а именно заради леката ръка на предишния американски президент Доналд Тръмп.

Факт е, че през 8-те години, докато текат преговорите по пакта РВИП, основните му участници в лицето на Япония и Австралия с Нова Зеландия едновременно създадоха много по-напредналияТранстихоокеански търговски блок с държави от другата страна на Пасифика, включително Канада и Съединените щати...

Тръмп обаче се отказа от тази идея и извади Америка от преговорите. Което ускори създаването на РВИП.

Споразумението ще позволи на търговските партньори в Азия да получат достъп до пазарите на другите и да намалят митата върху стоките, потенциално обещавайки по-бърз икономически растеж и по-висок стандарт на живот, особено за най-бедните страни в региона. То е отворено за разширяване и се очаква Индия да бъде първият новоприет..

Споразумението е мащабно, но относително повърхностно. Това е само първата стъпка към интегрирането на много различните икономики на беден Лаос и богата Нова Зеландия, комунистически Китай и пост-империалистическа Япония.

РВИП е далеч от дълбините на другите големи зони за свободна търговия на планетата – НАФТА между САЩ, Канада и Мексико и ЕС между тридесетина страни от Стария свят.

Новото споразумение не разглежда например правата на работниците и позволява на различните страни да подхождат по различен начин към опазването на околната среда и правата на интелектуална собственост.

Освен това то оставя част от търговската политика на преценката на властите на участващите страни, тоест Китай или Япония все още могат да защитят своя пазар със ограничителни мита и да спрат свободата на търговията, залегнала в новото споразумение. Няма и общ механизъм за разрешаване на спорове.

"Търговската сделка е наистина амбициозна, преговорите по нея се водят от почти десетилетие“, коментира бизнес кореспондентът на Би-Би-Си в Азия Марико Ой. “Но нейното влияние върху икономиката на страните-участнички ще бъде ограничено, защото повечето от тях влизат в други търговски съюзи".

"Но РВИП има една отличителна черта: това обединение събира страни, които често имат сложни дипломатически отношения, като Китай и Япония, например“, казва тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: