Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Наричате ни сепаратисти, а ние просто искаме премахване на границите и обединена Европа"
Автор: Иван Христов 09:29 / 31.10.2022Коментари (1)1092
©
Отварянето на македонския клуб "Никола Вапцаров“ в Благоевград получи подкрепата от председателите на македонските опозиционни партии ВМРО-ДПМНЕ и Левицата Християн Мицкоски и Димитър Апасиев, както и Миле Бошняковски, началник на кабинета на президента на страната, но никой от правителството дойде с обяснение, че клубът е частна инициатива и че се финансира от антинатовско сдружение, пише скопското издание "Слободен печат“.

При засилена полицейска охрана със стотици полицаи, с провокации и обиди от страна на събралата се публика, както и с много силна музика отсреща, вчерашното откриване на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград премина без сериозни инциденти, а организаторите изпратиха послание, че културата наистина може да сплоти хората, защото отклонява, а не увеличава омразата, отбелязва медията.

Според учредителите на Клуба, той ще помогне "в България да се признае македонската култура, а с нея и македонския народ“.

Милан Ризаков от нелегалната организация ОМО "Илинден Пирин“, заяви, че между двата народа трябва да се строят мостове, а не стени.

"Обвиняват ни, че сме врагове, а намеренията ни са приятелски, обвиняват ни, че сме сепаратисти, когато стремежът ни е събаряне на граници и обединена Европа. Обвиняват ни, че сме незаконни, а ние искаме да работим в рамките на закона, 32 години се опитваме да регистрираме наше сдружение, с което да участваме в културния, обществения и политическия живот. Страната е осъдена 15 пъти за това в Европейския съд по правата на човека и ние не искаме да се съдим, просто искаме да сме равни като останалите граждани. Ние искаме да можем да се наричаме македонци и за това да не бъдем обиждани, да можем да се събираме и творим без страх. Искаме да сме полезни и за двете страни и за двата народа, защото познаваме душата и културата им“, заяви Ризаков.

Той подчерта, че да си македонец не е антибългарско дело.

Откриването на клуба, според основателите, е насочено към сближаване на двата народа и преодоляване на различията. Един от тях, Атанас Мазнев, благодари на всички, подкрепили откриването на клуба.

"Голямо благодаря на всички македонци от Пиринска Македония, които ни подкрепиха морално и това ни даде сили да устоим в определени моменти. Изказваме своята благодарност на Раде Силян, който дари 300 тома литература за нашия клуб, това е богатство за нас“, отбеляза той.

Апасиев заяви, че Левица дава пълна подкрепа на подобни клубове и че очаква правилата да се спазват в една европейска държава.

"Това е първият открит македонски клуб. Въпреки че е формално, правно и легално, знаете, че българската държава не го допуска. За разлика от фашистките клубове, които се откриват у нас, това е името на антифашист и комунист и от тази идеологическа гледна точка ние напълно подкрепяме такива клубове. Няма напрежение, ние не правим напрежение. Очакваше се да дойдат премиерът и президентът, защото това е историческо събитие, но те не посмяха“, заяви Апасиев.

Мицкоски поздрави откриването на клуба и каза, че "правото на самоопределение като македонци трябва да се уважава и това право е неприкосновено и гарантирано от всички международни актове“.

"Това беше една изключително добра възможност да се обединим, да застанем зад македонския народ в Благоевград, да подкрепим този клуб, защото този човек, на когото е кръстен клубът, както в историята, така и сега е сближавал и свързвал, а не е разделял. Така очаквам този клуб тук в Благоевград да събере македонците в България“, подчерта Мицкоски.

След откриването Мицкоски стана обект на словесна атака от страна на гражданин, който носеше високоговорител, от който звучаха патриотични песни, отбелязва "Слободен печат“.

"Той обиди Мицкоски с думите "предател" и поиска от него да говори на български, след което тълпата започна да вика "Македония, Македония". Мицкоски и делегацията тръгнаха на разходка до паметника на Гоце Делчев, за да поднесат цветя, но бяха спрени от полицията, която от съображения за сигурност не ги пусна, тъй като пред паметника се бяха събрали привърженици на ВМРО-БНС. Движението беше начело с Ангел Джамбаски, който крещеше "предатели".



Още по темата: общо новини по темата: 50
21.03.2024 »
06.02.2024 »
25.01.2024 »
09.01.2024 »
27.11.2023 »
17.11.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Живеещите в Северна Македония трябва да са наясно,че МАКЕДОНЦИТЕ не са живели там!Това е географско понятие и за да се образоват е добре да посетят малкото градче Вергина в Гърция.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: