Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наводнения в Русия и Казахстан: Нивото на река Урал достигна 8,5 метра и продължава да се покачва
Автор: Екип Varna24.bg 22:18 / 07.04.2024Коментари (0)1455
©
Нивото на река Урал в Оренбург се е повишило с девет сантиметра до неделя (7 април) вечерта, е съобщило кметството в канала си в Telegram, предава РИА Новости.

Според Оренбургския хидрометеорологичен център, нивото на водата в река Урал е достигнало 864 см и вече е преминато това на река Сакмара близо до Татар Каргали с 765 сантиметра, се посочва в изявлението.

В събота, 6 април, нивото на Урал е било 855 сантиметра. В същото време местните власти предупредиха, че водата ще продължи да се покачва.

В петък (5 април) се скъса дига на река Урал в Орск, част от града се оказа в зона на наводнение. Кметството съобщи за четири смъртни случая.

Междувременно 12 хиляди души са евакуирани от 10 северни региона на Казахстан поради наводненията в региона.

Според прокуратурата на Руската федерация аварията е възникнала поради ненавременни мерки за поддържане на хидротехническото съоръжение. Следственият комитет образува наказателно дело за "Нарушение на правилата за безопасност по време на строителни работи" и "Небрежност".

Ситуацията се влошава и в Оренбург. Там Урал е нараснал с 28 сантиметра за ден, властите вече са евакуирали най-малко 428 души. Кметът на града Сергей Салмин поиска жителите на наводнените райони да напуснат доброволно, в противен случай те ще бъдат изведени с участието на полицията.

Общо наводнението засегна 27 общини, над четири хиляди жители на региона бяха евакуирани по-рано.

 

Властите на Оренбургска област заявиха, че пикът на наводнението се очаква на 10 април, а ситуацията ще се стабилизира след 20-ти.

В неделя сутринта министърът на извънредните ситуации Александър Куренков е пристигнал в региона. По думите му най-трудно се развива ситуацията в Орск - в район Ленински. Той е съобщил това на президента на Русия Владимир Путин.

От своя страна Путин е призовал за "своевременно прогнозиране на развитието и предприемане на мерки поради възможни наводнения в Курганската и Тюменска области". Освен това Путин е инструктирал министъра на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев "да следи за спазването на законността и реда в зоната на наводнението".

Междувременно Министерството на извънредните ситуации на Казахстан съобщи днес (7 април), че около 12 000 души са били настанени във временни убежища. Спасителите са прехвърлили около 60 000 домашни животни в безопасни зони. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е съобщил, че "това е най-голямото природно бедствие, връхлетяло Казахстан през последните 80 години". В телевизионно обръщение към нацията Токаев е посочил, че "правителството е увеличило усилията за смекчаване на последиците от наводненията и че ще бъде предоставена цялата необходима помощ на населението".



Още по темата: общо новини по темата: 361
28.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: