Нечувана глоба от над 1 млрд. евро за моряците от "Свети Николай"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
11:53 / 06.12.2016
3673
Съдът в Испания глоби моряците ни от кораба "Свети Николай", хванат преди 4 години с три тона кокаин на борда, с рекордните 1 млрд. и 150 милиона евро. Това съобщи адвокатът на родните моряци Владимир Владимиров, цитиран от "Телеграф".

"Тези глоби са неплатими", категоричен е защитникът.

През лятото на тази година испанският съд осъди нашенците на затвор, като всеки от 21-те мъже получи между 6 и 10 години решетки. Освен тях обаче чуждите магистрати са им наложили и космически глоби. 14 българи от екипажа на "Св. Николай" са осъдени на по 6 години и 1 месец затвор, пише в решението на съда. Те дължат общо 300 млн. евро на испанската държава. Друг от моряците е отнесъл наказание от 6 години и половина, като само той е осъден да плати 400 млн. евро. Шестима от моряците, които са осъдени на по 10 години решетки, трябва солидарно да заплатят 450 млн. евро, се посочва още в решението на испанския съд. Тези глоби са изчислени съобразно коефициент, към който се прибавя и стойността на намерения наркотик, обясни Владимиров. За сравнение само един от тримата главатари на групата испанецът Хосе Алварес Отеро, който ще лежи 15 години в затвора, е осъден да плати 1 млрд. и 800 млн. евро.

Въззивните жалби, с които защитниците на целия екипаж ще атакуват решението вече са написани. Процедурата е задвижена и се очаква най-късно през пролетта на следващата година да бъдат внесени в съда.

"Ще атакуваме съществени процесуални нарушения", обясни още Владимиров. По думите на адвоката корабът е бил задържан неправомерно.

Родните административни органи, които дават разрешение плавателният съд да бъде задържан, всъщност са издали въпросното разрешение ден след като той вече е бил "арестуван". Освен това на следваща инстанция адвокатите на моряците ни ще настояват испанският съд да разпита и собственика на кораба Дойчин Дойчев.

Освен това юристите не са съгласни и с начина, по който е бил иззет наркотикът от кораба. Владимиров коментира, че моряците ни не са присъствали на изземването на кокаина, а е трябвало.

В момента6-има от българите, които са осъдени на по 10 години решетки, са в затвор в Мадрид. Сред тях е и капитанът на "Св. Николай" Иван Станчев. Останалите 15 са си в България. Освен тях подсъдими за рекордните 3 тона кокаин са още десетина чужденци.


Виж коментарите (3)

Още по темата (53):
23.11.2017 Вече са известни присъдите срещу екипажа на кораба "Св. Николай"
07.12.2016 Кой и как защитава правата на българските моряци
04.08.2016 Капитанът на кораба "Свети Николай": Знаех за дрогата, бях принуден
03.08.2016 Испания осъди на затвор българските моряци от кораба "Св. Николай“
16.03.2016 Започна процесът срещу българските моряци от кокаиновия кораб "Свети
Николай"
10.03.2016 Капитанът на кораба "Св. Николай" се срещал 4 пъти с колумбийските и галисийските мафиоти
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Изкуствен интелект стана говорител на Министерство на външните ра...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища в...
Силно земетресение удари Хърватия
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).