Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Недостигът на газ в Европа ще продължи най-малко до 2025 година
Автор: Иван Христов 22:07 / 07.09.2022Коментари (1)659
©
Европейските политици са фокусирани върху икономическото оцеляване на континента през тази зима, но следващата ще е по-тежка, пише Bloomberg.

Загубата на руските доставки на природен газ ще доведе до по-бързо изчерпване на запасите, когато температурите паднат през следващите месеци и ще направи процеса на подготовка за следващите отоплителни сезони още по-труден. Тъй като няма налично бързо решение, напрежението се очаква да продължи поне до 2025 г., прогнозират събеседниците на американската агенция.

"Европа може да има още по-голям проблем през следващата зима“, предупреждава Ник Ден Холандер, главен търговски директор на германския енергиен гигант Uniper, в интервю на конференцията Gastech в Милано тази седмица. "Възможно е държавите да не могат да запълнят хранилищата през следващото лято толкова, колкото ние успяхме да направим тази година“.

Европа е обхваната от най-тежката си енергийна криза от 50 години, тъй като Русия намалява доставките в отговор на санкциите, наложени заради нейната инвазия в Украйна. С нарастването на цените, свиването на доставките засили кризата с разходите за живот и тласна икономиките към ръба на рецесията.

Еврпейските лидери се справят с краткосрочната болка и са заделили повече от 300 милиарда евро, за да поемат удара от растящите енергийни разходи тази зима, пише Bloomberg. Но те ще са изправени пред изпитание, когато мерките изтекат и все още няма облекчение.

"Някъде между 2025 г. и 2027 г. цените в Европа сигурно ще се върнат там, където бяха в началото на 2021 г.“, смята Ед Морс, глобален ръководител на отдела за изследване на суровините в Citigroup. Капацитетът за износ на втечнен природен газ "не расте за една нощ“.

След десетилетия растяща зависимост от Москва, регионът сега е изправен пред болезнено пренастройване, като притиснатите потребители са принудени да ограничават потреблението, а предприятията да намаляват производството.

"Това ще доведе до унищожаване на търсенето“, казва Чариф Суки, председател и съосновател на разработчика на компанията за втечнен природен газ Tellurian Inc. "Хората ще трябва да променят начина си на живот. По-рядко ще карате колата си, по-рядко ще пускате отоплението си, по-рядко ще пускате осветлението си и ще трябва да живеете със свито индустриално производство“.

Ключовият проблем е, че руският газ – който миналата година покри около 40% от търсенето на Европейския съюз – не може да бъде заменен лесно. След като Газпром спря за неопределено време потоците по газопровода "Северен поток“ през почивните дни, следващите може да са доставките през Украйна.

"Ако крайната игра на Кремъл е напълно да лиши Централна Европа от руски газови доставки, тогава със сигурност транзитът през Украйна е изложен на риск“, отбелязва Лора Пейдж, старши ВПГ анализатор в компанията за енергийни данни Kpler.

ЕС има за цел да обсъди таван на цените на вноса на руски газ, част от безпрецедентен план за намеса на енергийните пазари. Президентът Владимир Путин обаче вече предупреди, че Москва няма да доставя нищо, ако таванът бъде въведен.

Конфликтът оказва натиск върху европейските лидери да диверсифицират източниците. Сега Норвегия е основният доставчик на газ за Европа, но тя няма капацитет да компенсира напълно доставките от Русия. Други близки доставчици като Азербайджан и Алжир се сблъскват с подобни затруднения.

ВПГ, който може да се транспортира с кораб от далечни производители като САЩ и Катар, е обещаващ вариант. Германия – сред страните, които са най-уязвими към загубата на руските доставки – бърза да отвори първите си плаващи ВПГ терминали през следващите месеци.

Но капацитетът за внос е само едната страна на проблема. Световното производство на ВПГ вече е ограничено, а увеличаването на капацитета отнема поне три години, посочва Колин Парфит, вицепрезидент на Chevron. Междувременно Европа трябва да се бори с Азия за съществуващите обеми през следващите няколко години.

Тъй като Европа ще е изправена пред все по-малък запас от наличен газ, пазарите ще останат напрегнати в обозримо бъдеще.

"Ще се върнем към по-нормална ситуация, но това ще отнеме време“, прогнозира Хелге Хаугане, старши вицепрезидент на норвежката енергийна компания Equinor. "Нестабилността в цените е тук, за да остане за дълго“.



Още по темата: общо новини по темата: 259
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.09.2022 г.
+1
 
 
Пичове! Ако недостигът на газ е до 2025г.ЕС няма да го има или поне не в тоя формат! Ще има огромна безработица, фалити, революции и всички "екстри" които ги съпътстват! Изходът е да се избият евро и краваро педерасите които искат да изолират Русия и да се възстановят нормалните отношения.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: