Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Никос Дендиас от Киев: Турция е възприела методите на Русия
Автор: Иван Христов 09:13 / 24.10.2022Коментари (0)523
©
Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас е посетил Киев в последните дни, където се е срещнал с украинското политическо ръководство и е подписал меморандум за сътрудничество с Дмитро Кулеба в "убежище по време на бомбардировка“, пише Kathimerini. Той използва случая, за да изрази, освен позицията на страната си и ЕС за ситуацията в Украйна, поредните критики към Турция, която обвини, че е "възприела изцяло методите на Русия“.

"Бомбардираният Киев е в известен смисъл идеалното място да информираме световната общност пред какво сме изправени ние, гърците. В моите разговори с моя колега външен министър и президента Зеленски осъзнах още повече общите предизвикателства, пред които сме изправени. И двете страни са изправени пред големи, агресивни съседи на източните си граници; и двете съседки твърдят, че териториите ни са погрешно отнети от минали империи, Руската и Османската. За източните съседи на Гърция и Украйна границите не съществуват, те са изкуствени и следователно открито оспорвани. И Гърция, и Украйна уж контролират територии, които не са наши: Крим, Донбас, островите в Егейско море. В най-добрия случай нашите страни трябва да упражняват ограничен суверенитет върху тези територии, като ги демилитаризират. Според този ревизионистки разказ нашите страни нарушават правата на "етническите“ малцинства“, пише външният ни министър в свой материал по повод визитата.

"Заплахите за нахлуване, които в случая с Украйна не останаха просто заплахи, се комбинират с хибридна война, използвайки всички средства, като превръщането на миграцията в оръжие и прекъсване на енергийните потоци. Пропагандната война и личните атаки срещу ръководството на нашите страни също са част от тази хибридна война“, отбеляза още той.

"Турция напълно възприе методите на Русия“, продължи Дендиас. "Ясно предупреждава: "внимавайте, ако не искате да станете друга Украйна“. На тази безпрецедентна провокация, пред която сме изправени, ние отговаряме: като изтъкваме турската агресия пред съюзници и партньори; изграждане и укрепване на нашите съюзи с нашите европейски партньори, Съединените щати, страните в нашето непосредствено съседство, както и с нововъзникващи сили, споделящи същите ценности като Индия и Япония, винаги зачитайки основните принципи на международното право и европейското законодателство, набор от общи права и задължения, обвързващи всички членове на ЕС. Ние изразяваме предизвикателствата, пред които сме изправени, в Атина, Брюксел, Вашингтон и другаде; но гласът ни придобива допълнителна неотложност и сериозност, когато говорим от противовъздушно убежище в Киев“.



Още по темата: общо новини по темата: 20
16.01.2023 »
16.01.2023 »
14.01.2023 »
04.01.2023 »
03.01.2023 »
30.12.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: