Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов въоръжен конфликт на юг от Русия: след конфликта между Армения и Азербайджан стрелба е открита и на границата между Таджикистан и Киргизстан
Автор: Екип Varna24.bg 17:30 / 14.09.2022Коментари (0)1116
©
В сряда сутринта на границата е имало престрелка между войници от Таджикистан и Киргизстан. След няколко часа военните прекратиха стрелбата по съвместната държавна граница, съобщи в сряда пред Interfax Маруфхан Тулаев, първи упълномощен заместник-представител на киргизстанското правителство в Баткенска област.

"Размяната на огън между военните на двете страни е прекратена, страните преговарят", заяви Тулаев. Според него престрелката е станала в отдалечен планински район.

По-рано в сряда Граничната служба на Киргизстан съобщи, че таджикистански войници са използвали минохвъргачки по време на престрелка с киргизстанските граничари на неразкрит участък от държавната граница в района на Булак Баши, Баткенска област. По предварителни данни от киргизстанска страна няма пострадали или жертви.

"По време на изпълнение на служебните си задължения патрул от киргизстански граничари забелязва таджикски граничен полицай, който в нарушение на предишни споразумения между двете страни заема бойни позиции в необозначен участък от държавната граница, и пренебрегвайки законните искания на киргизстанската страна да напусне територията, таджикските граничари откриват огън. Киргизката гранична охрана също реагира с оръжие. Започна престрелка между граничните патрули, по време на която таджикската страна използва минохвъргачки", заявиха от граничната служба.

Началникът на граничната полиция в Баткун отиде на мястото на инцидента. Ръководителят на отдела на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан за Баткенска област и ръководителят на отдела на Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан  проведоха телефонни разговори за предотвратяване на ескалацията на конфликта. Страните възнамеряват да проведат среща.

От Министерството на здравеопазването на Киргизстан съобщиха, че във връзка със стрелбата по границата здравните заведения и службата за бърза помощ в Баткенската област на републиката са приведени в повишена готовност.

На киргизско-таджикската държавна граница редовно избухват конфликти, включително с използване на оръжие, заради спорна територия.

Общата граница с Таджикистан е дълга 972 км. На 15 април президентът на Киргизстан Садир Жапаров заяви, че са договорени 664 км обща държавна граница, а 308 км остават недоговорени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: