Нова банкнота от 50 евро с надпис и на кирилица от днес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
15:32 / 04.04.2017
1042
От днес Европейската централна банка пуска в обращение нова банкнота от 50 евро, на която има надпис и на кирилица. Това е четвъртата поред евробанкнота от серията "Европа" след емитираните от 5, 10 и 20 евро, като новата серия постепенно заменя първата серия евробанкноти, въведена през 2002 г.

Банкнотите от първата серия остават законно платежно средство, уточняват от БНБ. Новата банкнота с портрет на Европа и смарагдовозелено число е по-добре защитена срещу фалшифициране. Тя бележи нова стъпка в още по-добрата защита на евробанкнотите срещу фалшифициране - защитните ѝ елементи включват прозорче с портрет в горната част на холограмата, което при поглеждане на банкнотата срещу светлина става прозрачно. В прозорчето се появява портрет на Европа - героиня от гръцката митология, който се вижда от двете страни на банкнотата. 

Същият портрет се вижда и във водния знак. Друг защитен елемент е смарагдовозеленото число, върху което се вижда ефект на движещата се нагоре-надолу светлина, когато банкнотата се наклони. На банкнотата има също и релефен печат за хората с увредено зрение.


"Дори в днешната цифрова епоха парите в брой запазват ключово значение в нашата икономика" - заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги. 

"Извършено по поръчка на ЕЦБ проучване на използването на пари в брой, което предстои да бъде публикувано, показва, че над три четвърти от всички плащания в търговски обекти в еврозоната се извършват в брой. По стойност на транзакциите - малко повече от половината".

Пълните резултати от проучването ще бъдат оповестени през лятото на 2017 г. 50 евро е най-широко използваната купюра сред евробанкнотите. При над 9 млрд. от тази банкнота в обращение тя има дял от 46% от всички евробанкноти. Банкнотите от 50 € от първата серия ще останат законно платежно средство, ще продължат да се използват успоредно с новите банкноти и постепенно ще бъдат изтегляни от обращение. Новите банкноти от 100 и 200 евро ще бъдат емитирани в началото на 2019 г.


Виж коментарите (6)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).