Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Новите бедни" в Европа: Всичко вървеше чудесно, a сега изпитвамe срам, когато искамe храна
Автор: Екип Varna24.bg 12:34 / 13.12.2020Коментари (0)2055
©
В Европа, в разгара на пандемията, много хора, загубили работата си, се нуждаят от помощ за първи път в живота си. Как страни като Испания и Австрия се справят със ситуацията, търси отговор "Евронюз“ (превод на БГНЕС). Барселона е известна със своя оживен бизнес и културен живот. Но днес за града се оформя различно лице … все повече жители са изправени пред реална нужда.

На фона на санитарната криза структурите за разпределяне на храна едва се справят с притока на хора. Испания говори за появата на "нови бедни“. Антонио и Кристина имат три деца. Пандемията е унищожила семейния им бизнес – тапас бар.

Семейството не е могло да плати наема и е изгонено. Благотворителните организации им помагат с храна. Трудно е за Антонио. “Никога през живота си не съм изпитвал подобно нещо, иначе как бих решил да имам три деца? Всичко вървеше чудесно при нас и след това нещо се счупи. Когато отидеш да поискаш храна, честно изпитваш ужасен срам".

През септември, когато семейството загубва дома си, кметството предлага да изчакат трудностите в туристически апартаменти. До лятото обаче ще трябва да тръгнет оттам. Съпругата на Антонио е от Румъния. Тя е съгласна с мнението, че в Испания се образува прослойка от "нови бедни“.

“Много от онези, които днес стоят зад безплатните продукти, дори не са мислили за това преди кризата, казва жената. -Много е трудно да отидете там, но трябва да се храните всеки ден. Благодарение на такива асоциации можем да разчитаме на помощ. Как иначе? Без подкрепа ще трябва да търсим нещо в кофите за боклук или да крадем".

“Преди Ковид бяхме нормално семейство, не бяхме богати, но изкарвахме прехраната си", добавя Антонио. “Сега единственият ни доход е 400 евро, които съпругата ми получава под формата на социални помощи. Ние също получаваме храна. Кандидатствахме за нов универсален базов доход. Чакаме, надяваме се, но засега няма потвърждение. Дори не получавам обезщетения за безработица, нямам право на това. Детето понякога иска сладолед, но няма с какво да се купи".

Мъжът казва, че по време на затварянето дълговете за бара са се увеличили многократно, осъзнал е, че не може да се справи и го е продал. “Украсих бара по свой вкус, исках да има уютна, релаксираща атмосфера, освен това барът беше срещу улицата от училището, където ходят децата ми. Това беше моето дете, но след това всичко се обърка. Много ме боли", споделя с болка той.

Пандемията ще увеличи 12-милионната бедна армия на Испания с повече от един милион. Защо тази конкретна държава търпи такива икономически загуби? Рафаел Мартинес Бунюел, директор на благотворителната организация " De Veí a Veí“, коментира: “Пренебрегнахме важността на неформалната икономика. Днес разбираме, че да, много хора са работили по черен начин и този сектор вече не съществува. Това беше невидима икономика, нейното богатство и бедност също са невидими.

Преди пандемията доставяхме по 2,5 тона храна на месец за 130-140 души. За 8 месеца на тази година сме разпределили над 100 тона храна. Властите се опитват да помогнат, през пролетта беше решено да се въведе гарантиран основен доход за част от населението, докато по-малко от процент от заявленията бяха удовлетворени.

Следващата спирка е Австрия, шестата най-богата държава в ЕС. Процъфтяващата Виена, град на дворци, театри, музика, изглежда е принуден да промени образа си днес. Тук нараства броят на обеднелите жители. Виенската асоциация "Volkshilfe“ участва активно в събирането и разпространението на храни. Повече от дузина хранителни пакети се доставят ежедневно от приюта за бездомни "Nordlicht“. Сред неговите обитатели са тези, които доскоро уверено си изкарваха прехраната.

Например Реджина. Тази германска гражданка работи в хотелския сектор и има договори в цяла Европа. Тази зима тя трябваше да работи в Австрия, но договорът беше отменен поради пандемията.

Реджина си спомня как се е озовала в приют с двама свои домашни любимци: "Първоначално наех стая в пансион, живях там четири седмици, след това стана ясно, че парите свършват. Кучетата бяха гладни, както и аз. Тук в приюта ме хранят. Без тях ще трябва да прося на улицата.

Никога преди не съм била в такава ситуация. Невъзможно е да се върви напред или да се обърне назад и има хиляди и дори милиони хора като мен. Нервите ми са разбити, притеснена съм как ще се развият нещата по-нататък. Не знам какво ме очаква. “

Топло хранене в приют за бездомни е ново преживяване за Реджина. Тя кандидатства за обезщетение за безработица, но австрийската администрация изчислява, че й липсват 127 отработени дни. Жената е работила много в чужбина, което затруднява счетоводството…Пандемичната и икономическа криза засяга особено силно самотните родители, собствениците на малък бизнес и сезонните работници.

Таня Весели, директор на благотворителната организация "Volkshilfe“, обяснява: “Коронавирусната криза е като лупа, през нея можете да видите всички болезнени точки на обществото. Днес имаме 70% увеличение в армията на онези, които искат спешна помощ, за хранителни пакети. Има хора, които мислеха, че никога няма да зависят от безплатна храна за изхранване на техните семейства".

Реджина се готви да подаде молбата си за работа до президента на Австрийската хотелска асоциация. Туризмът представлява 7% от БВП на страната и обикновено в сектора има недостиг на работна ръка. Но през последните месеци, поради карантината, повечето хотели трябваше да бъдат затворени.

Микаела Райтерер, ръководител на Асоциацията, обещава да помогне на жената. “Когато в края на септември Германия изпрати предупреждение за туризма към Австрия, кризата се превърна в истинско бедствие", признава тя. “Това е много лошо за Реджина. Колегите ми не са склонни да наемат персонал, никой не знае дали ще има трето затваряне. Обещах на Реджина, че ще използвам личните ми контакти, за да помогна за намирането на работа в Австрия".

Европейският съюз също се опитва. Към днешна дата чрез европейската политика на сближаване са мобилизирани 13,5 милиарда евро, тези средства са насочени към уязвими групи. Пакетът може да бъде допълнен със средства от други фондове. ЕС призовава за солидарност. Изглежда, че наистина не може без него.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: