Новият посланик на Иран защити "Хизбула" за атентата в Бургас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:52 / 04.08.2013
2128
Новият посланик на Иран в България не вижда причина организацията "Хизбула" да е извършила атентата на летище Сарафово в Бургас през 2012.

В интервю за предаването "Събота 150" по БНР Н. Пр. Абудллах Норузи заяви, че "Хизбула" досега много добре е показвала колко са разумни, така че не съществуват никакви логични причини за подобни действия. Ние знаем, че съществуват различни терористични групировки, които работят за различни държави, така че ако този акт е в полза на Израел, трябва да видим кой е поръчител. Всеки един разумен слушател трябва сам да реши този въпрос."

На въпрос дали споменаването на "Хизбула" като съпричастна към атаката, не е косвено обвинение и към Иран, посланик Норузи обясни: 

"Това обвинение нито пряко, нито непряко няма нищо общо с Иран. Приятелствата с различни общности не означават да подкрепяме или да провокираме тези различни общности. Ние също имаме добри отношения с Хамас, но това е въпросът - дали всяко действие от страна на Хамас дали има нещо общо с нас. Аз въобще не съм на това мнение, че този акт се е случил чрез Хизбула."

"Отношенията между Иран и България имат една много древна история. От една страна са нормалните отношения, те са на 130 години. От друга страна са историческите отношения и контакти между двата народа. Българският народ е сред редките народи в Европа, които имат общи корени с нас. Така че тези два елемента помагат хем българското правителство, хем ние да имаме по-голямо желание за по-дълбоки отношения. Така че българското правителство също се опитва, имайки предвид своите задължения и отношения към ЕС, да запази своите отношения с Иран", коментира посланикът отношенията между България и Иран.


Виж коментарите (0)

Още по темата (176):
18.07.2023 Румен Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
08.03.2023 Прокуратурата с новини за съучастниците от атентата в "Сарафово"
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово, на лeтището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от летището в "Сарафово"
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).