ORF: Австрия вече е сама в ЕС срещу членството на България в Шенген

Автор: Тереза Герова
Коментари (1)
10:25 / 18.12.2023
1852
Австрия остана сама в рамките на Европейския съюз в съпротивата си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, коментират в редакцията на ORF, най-голямата обществена медия в страната.

Министерството на правосъдието на Нидерландия обяви в края на миналата седмица, че оттегля ветото си срещу членството на България в Шенгенското пространство. Тази промяна на курса обаче все още трябва да бъде потвърдена с гласуване в нидерландския парламент, изходът от който е под въпрос, подчертава медията.

След парламентарните избори в края на ноември правителството в Хага е "само временно“ и няма мнозинство в парламента. Вотът показа изместване вдясно. Докато дясната либерална Народна партия за свобода и демокрация на министъра на правосъдието Дилан Йесилгьоз падна на трето място, евроскептичната "Партията на свободата“, водена от десния популист Герт Вилдерс, се очерта като първа политическа сила в законодателния орган. В момента Вилдерс се опитва да състави коалиционно правителство с други десни партии.

Българският премиер Николай Денков заяви в кулоарите на срещата на върха на ЕС миналата седмица, че очаква официално решение от нидерландския парламент за прекратяване на ветото върху Шенген "в следващите няколко дни“. "Изминахме дълъг път, за да направим това възможно“, припомня ORF думите му. Преговорите с Австрия ще продължат. Обсъждат се различни "сценарии“ и се обменят възможни текстове за решения. "Но едно нещо е ясно: без положително решение от Нидерландия това би било безсмислено“, призна той.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер смекчи ветото, прието преди година по отношение на двете държави от Югоизточна Европа, които чакат да се присъединят към Шенген повече от десетилетие. Неговото предложение за "Въздушен Шенген“, т.е. премахване на граничния контрол за пътници от България и Румъния, срещна смесени реакции, коментира медията.

Виж коментарите (1)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Международни новини:
Милен Керемедчиев: Това предложение беше скандално и противоречив...
Анализатори за катастрофата с хеликоптера на Раиси: Най-вероятно ...
Международен анализатор за смъртта на иранския президент: Можем д...
Николай Рашков: В ЕС липсва експертиза на тема "Транспорт и логис...
Проф. Владимир Чуков: Всякакви версии за инцидента с Раиси са "на...
Заподозреният за покушението срещу Роберт Фицо ще се изправи пред...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).