Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обещанието за полово равенство създава проблеми на Шолц за намирането на наследник на Ламбрехт
Автор: Тереза Герова 09:53 / 16.01.2023Коментари (0)679
©
След обявената оставка на Кристин Ламбрехт канцлерът на ФРГ Олаф Шолц е изправен пред сериозни проблеми с намирането на подходящ кандидат за поста министър на отбраната поради факта, че обеща поне половината от кабинета му да бъде съставена от жени, коментират в редакцията на вестник BILD.

Коалиционното споразумение предвижда Министерството на отбраната да се ръководи от представител на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Обещанията на канцлера са позицията да бъде поверена на представител на нежния пол, но изглежда за Шолц е трудно да намери кандидат за овакантения пост, отбелязва изданието. Изходът от ситуацията за спазване на половата квота може да бъде само една – друг министър от ГСДП да поеме Министерството на отбраната, а жена да поеме ръководството на освободения ресор.

Решителността на Шолц да спази обещанието си за полово равенство не се харесва на всички в управляващата коалиция. "Канцлерът трябва да дава Министерството на отбраната, което е изключително важно за сигурността на Германия, само въз основа на компетентност, а не на принципа на разпределение на половете“, подчерта либералът Волфганг Кубицки (СвДП), заместник-председател на Бундестага.

Вестникът съобщава, че сред възможните кандидати за поста ръководител на Министерството на отбраната са държавният секретар във ведомството Зимте Мьолер, германският министър на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл, комисарят на Бундестага по въпросите на военния персонал Ева Хьогл, ръководителят на отдела на федералния канцлер Волфганг Шмид, съпредседателят на ГСДП Ларс Клингбайл. Сред претендентите изданието посочва и ръководителя на комисията по отбрана на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман, но тя е представител на Свободната демократическа партия, така че нейното назначение е малко вероятно.

На 13 януари BILD съобщи, че Ламбрехт е решила да подаде оставка. През последните месеци тя бе критикувана за недостатъчно осигуряване на материално-техническата база на Бундесвера. В класацията на популярността на германските политици заема далечното 20-то място. Германското правителство обяви преди дни, че министърът продължава да се ползва с доверието на канцлера. Последният повод за критики бе новогодишното й обръщение, разпространено в социалните мрежи. Записано е на тротоар на фона на заря, а думите на Ламбрехт може да бъдат разбрани само частично поради вятъра и шума от фойерверките.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: