Обясниха причината за преждевременната смърт на 9 милиона души

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:57 / 18.05.2022
735
Девет милиона души са починали преждевременно през 2019 г. заради замърсяването, става ясно от проучване на сп. "Лансет", предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Един от всеки шест преждевременни смъртни случая е свързан със замърсяването и главно с лошото качество на въздуха. Замърсяването и изхвърлените във въздуха, водата и почвата отпадъци рядко убиват директно, но са в основата на тежки болести на сърцето, тумори, респираторни проблеми и остри стомашни разстройства.

"Ефектът на замърсяването върху здравето остава значително по-голям от този на войната, тероризма, маларията, ХИВ, туберкулозата, наркотиците и алкохола. Смъртните случаи, дължащи се на замърсяването, са приблизително колкото тези, причинени от тютюнопушенето", обобщи Ричард Фулър, главният координатор на отдела на "Лансет", занимаващ се с въздействието на замърсяването върху здравето.

През 2019 г. 6,7 милиона смъртни случая се дължат на замърсяването на въздуха, 1,4 милиона на замърсяването на водата, а 900 000 на отравяне с олово.

През 2000 г. замърсяването на въздуха от промишлеността е убило около 2,9 милиона души, докато през 2019 г. тази стойност е била 4,5 милиона, се казва още в проучването, цитирано от Асошиейтед прес.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
ЕК за РСМ: Споразуменията със София и Атина трябва да се спазват,...
Експерт с важна информация за понижаването на лихвите на Европейс...
Проф. Станчев: Шойгу отдавна е любимец на Путин, но много се е за...
Силно земетресение от 6,4 по Рихтер разтърси Мексико
За пореден път арестуваха Грета Тунберг
Любима страна на българите не спира да се тресе! Регистрирани са ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).