Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Одобриха Енергийния съюз в ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 16:28 / 25.02.2015Коментари (0)493
© Varna24.bg
Зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на енергетиката Марош Шефчович представи в Брюксел проекта на Европейската комисия за Енергиен съюз в ЕС. В документа, който бе приет от еврокомисията се предвижда страните членки да съгласуват с ръководството на Евросъюза сключването на всички газови договори с външни доставчици на газ.

Еврокомисията утвърди стратегията за създаването на Енергиен съюз, съобщи еврокомисарят Марош Шефчович. Документът определя какво Еврокомисията смята да направи в близките пет години в енергийния сектор, каза той. Проектът има за цел да намали зависимостта на ЕС от руския газ, като допълнителен стимул за това желание стана конфликтът на Русия с Украйна, която е основната транзитна страна за доставките на руски газ за ЕС.

Според документа ЕК има намерение да се превърне в координатор на енергийната политика на евросъюза. Институцията иска да проверява за спазването на европейските закони и да съгласува сключването на всички газови договори на европейските вносители с външните доставчици на газ.

"Цените на енергията е онзи критерий, въз основа на който европейският бизнес и частните потребители ще съдят за ефективността на Енергосъюза. За намаляване на цените смятаме да засилим натиска върху производителите на енергия чрез създаване на пълноценен конкурентен енергиен пазар", изтъкна още еврокомисарят.

По думите му страните членки се задължават да съгласуват с ЕК бъдещите споразумения с други държави за закупуване на газ и на други енергоресурси.

"Енергийният съюз означава по-конкретно клауза за солидарност - да се намали зависимостта ни от единични доставчици и да можем напълно да разчитаме на съседите, особено когато се сблъскваме с прекъсвания на енергийните доставки", подчерта Шевчович. Означава също повишена прозрачност, когато държави от Европейския съюз сключват споразумения за закупуване на електроенергия или газ от страни извън Съюза.

За енергийни потоци, за които като че ли е в сила пета основна свобода, съюзът гарантира свободно движение на енергията през границите - със стриктно прилагане на действащите правила - например за разделяне на енергийния сектор и независимост на регулаторните органи, като при необходимост се предприемат правни действия. Предвижда се преустройство на пазарите на електроенергия, за да бъдат те взаимосвързани в по-голяма степен, с по-голям дял на енергията от възобновяеми източници и по-бързо реагиращи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
Великден 2024 г.
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: