Одобриха ново лекарство срещу рак

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:37 / 24.09.2019
898
Нов "революционно" клас от лекарства срещу рак, който може да лекува широк спектър от тумори, е одобрен за употреба в Европа за първи път. Туморните таблетки "намират" къде в организма има специфична генетична аномалия. Лекарите от Великобритания, които тестват лекарството, заявиха, че това е "наистина вълнуващо нещо". Те казаха, че иновацията има потенциал да излекува повече пациенти и да намали страничните ефекти.

Одобреният лек се нарича ларотректиниб (larotrectinib). Шарлот Стивънсън, на 2 години от Белфаст, е една от първите пациентки, които го приеха. Тя е диагностицирана с инфантилна фибросаркома, рак на съединителната тъкан на тялото. През последната година тя е лекувана с ларотректиниб като част от клиничен експеримент в кралския Марсдън Сътън в Лондон. Нейната майка Естир споделя:

"Знаехме, че възможностите ни са ограничени, затова решихме да го опитаме и се радваме толкова много, че го направихме. Наблюдаваме как Шарлот се развива и расте с бързи темпове, компенсирайки изгубеното време по толкова много начини и удиви всички нас със своята енергия и ентусиазъм за живота. Тя вече може да има сравнително нормален живот и най-хубавото от всичко е, че лекарството е оказало невероятно влияние върху тумора."

Туморът на Шарлот е причинен от генетична аномалия, известна като НТРК синтез на гени. Една част от нейната ДНК случайно се е сляла с друга и промяната в нейното тяло е довела до растежа на тумора. Но синтезите на гени на НТРК не са характерни само за саркомите - те се появяват и при някои видове рак на мозъка, бъбреците, щитовидната жлеза и други.

"Това е наистина вълнуващо нещо, тъй като работи при редица ракови заболявания. Не се ограничава само до един", заяви пред Би Би Си д-р Джулия Чисхолм, детски консултант за рак в болницата Марсден.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).