Огнян Дъскарев: При Тръмп Америка за 1 г. забогатя с 6 трилиона долара

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (11)
10:59 / 25.01.2018
4842
Откакто Доналд Тръмп е президент, Америка забогатя с 6 трилиона долара и икономиката й е в подем - така журналистът, преводач и анализатор на международни конфликти Огнян Дъскарев обобщи в "Денят на живо" по "Канал 3" първата година от мандата на милиардера начело на САЩ. "Когато встъпи в длъжност, индексът "Дау Джоунс" беше около 18 000, а вчера вече беше към 26 000 - това означава, че 50% от американците забогатяха, тъй като печелят от покачването на пазарите и на борсата, защото си държат там парите", изброи Огнян Дъскарев.

Реформата с орязването на корпоративния данък от 35% на 21% вече дава конкретни резултати за милиарди, посочи още журналистът, експерт по Америка. "В Америка се върна най-голямата американска фирма в света - Apple, те си бяха изнесли капитала навън. А сега връщат 250 милиарда долара, върху тях ще платят 38 милиарда данъци и ще вложат 350 милиарда долара през следващите 5 години в икономиката на Америка. Върна се и ФИАТ-Крайслер от Мексико, и много други големи компании се върнаха", изброи Огнян Дъскарев.

Той отхвърли критиките, че данъчната реформа облагодетелствала само богатите и големите корпорации. "Когато са добре богатите, ще са добре и другите. Десетки компании след реформата с данъците, обявиха, че раздават бонуси на служителите си. Още следващия месец всеки среден американец ще почувства също ефекта, тъй като ще плати със средно 2000 долара по-малко данъци."

Дъскарев добави, че след като Тръмп отменил 900 икономически уредби, "които задушаваха икономиката", сега в страната се наблюдава глад за работна ръка, като посочи, че при последното си посещение в САЩ навсякъде е наблюдавал обяви за търсене на служители е работници. Сред другите успехи на президента Доналд Тръмп е изваждането на страната от Парижкия договор за климата.

"Той изкара Америка, за да спести няколкостотин милиарда долара на американските данъкоплатци. Във връзка с климатичните промени, това, което го противопоставя на Европа, е че освободи два големи петролопровода, които бяха спрени от Обама под натиска на зелените", изтъкна още Огнян Дъскарев.

"Преди десетина дни Щатите станаха нетен износител на природен газ, което е главно благодарение на шистовата революция. Ето това са неща, срещу които Европа е против, бидейки екологична, но се оказват добри за Америка. Терминът "глобално затопляне" бе заменено с политкоректното "климатични промени", но едва ли Тръмп ще се огъне по тази тема", такава прогноза направи Дъскарев за предстоящото участие на Тръмп на Световния икономически форум в Давос.

"Той ще бъде обвинен от глобалистите, че е протекционист, защото е против многостранните договори, които ощетяват страните. Америка като най-голямата световна икономика винаги може да разчита на двустранни договори с всички страни, затова и в този смисъл той ще спечели", подчерта Огнян Дъскарев.

Той свърза ожесточените дебати в България около спорната Истанбулска конвенция с едно от първите решения на Доналд Тръмп начело на САЩ: "Друго много важно нещо, което направи Тръмп, за което, кой знае защо, не се говори, е да премахне заповедта на Обама всички училища да въведат транссексуални тоалетни."

Въпреки тези положителни стъпки, Доналд Тръмп е силно оспорван в страната, за което не помагат собствените му действия и недостатъци в характера, посочи Огнян Дъскарев.

"Той раздели Америка - тя винаги е била разделена, но сега е особено тежко разделена. Той направи и безброй гафове, има недостатъци на характера, но на тези години човек няма как да се промени. И особено като седне вечер в Туитър, съветниците му изпадат в ужас. Това са недостатъци на характера, които оказват влияние - ако си президент на най-великата страна, трябва да внимаваш какво говориш и пишеш", сподели още Огнян Дъскарев.

Виж коментарите (11)
Още новини от Международни новини:
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
15 българи арестувани в Испания, ето каква е била незаконната им ...
Европейският парламент одобри законодателната реформа за по-ефект...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).