Основателката на "Пуси райът" е обявена за издирване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:40 / 29.03.2023
679
Руските власти обявиха за издирване активистка от пънк групата "Пуси райът" в момент, когато Кремъл се опитва да заглуши всякакви форми на несъгласие.

Руската медия "Медиазона" е открила днес името на Надежда Толоконникова в базата данни за издирвани лица на руското министерство на вътрешните работи. Асошиейтед прес успя да удостовери в същата база данни, че Толоконникова е издирвана по обвинения в извършване на криминално престъпление, без да се посочва конкретното обвинение, предаде БТА.

Толоконникова се прочу с участието си в протеста и "пънк молитвата" на "Пуси райът" в московската катедрала "Христос Спасител" през 2012 г. Тя прекара близо 2 години в затвора.

По-рано този месец един от най-добрите адвокати по дела за защита на човешките права в Русия, Павел Чиков, каза, че срещу Толоконникова е образувано наказателно производство по обвинение в накърняване на религиозните чувства на вярващите, деяние, криминализирано в Русия след "пънк молитвата" на "Пуси райът" в катедралата през 2012 г.

Толоконникова е напуснала Русия и според някои информации живее в САЩ. През 2021 г. руските власти я категоризираха като "чуждестранен агент", което е често прилагана практика и спрямо независими медии и опозиционни активисти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Финансистът Иван Такев: Увеличението на митата върху китайски сто...
Състоянието на Роберт Фицо е "критично", вицепремиерът ще поеме н...
Голяма модна верига, която оперира и в България - фалира
Словашките власти призоваха за спокойствие, "страната е на ръба н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).