Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От САЩ: България отказва изграждането на нови джамии
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 03.06.2022Коментари (1)634
©
Главното мюфтийство и регионалните мюсюлмански лидери отново са казали, че няколко общини, включително София, Стара Загора и Гоце Делчев, продължават да отхвърлят, според тях, с непрозрачни мотиви, исканията им за изграждане на нови или реконструкция на съществуващи религиозни обекти. Главният мюфтия Мустафа Хаджи е казал, че е повдигнал въпроса на няколко срещи с кмета на София.

Това се посочва на сайта на Държавния департамент на САЩ в публикуван Годишният доклад до Конгреса на САЩ за религиозната свобода по света – Международният доклад за религиозната свобода. Този ежегоден доклад се представя съгласно Международния закон за религиозната свобода от 1998 г., предаде БТА.

Той описва статута на религиозната свобода във всяка отделна страна и обхваща правителствени политики, нарушаващи религиозните вярвания и практики на групи, религиозни вероизповедания и лица, както и политиките на САЩ за насърчаване на религиозната свобода по света.

Докладът предоставя подробен и фактически отчет за състоянието на религиозната свобода в 200 държави и територии и документира данни за нарушения и злоупотреби, извършени от правителства, недържавни структури и отделни лица.

В увода към последния доклад е цитиран президентът на САЩ Джо Байдън: "Трябва да бъдем бдителни срещу надигащата се вълна от целенасочено насилие и омраза у нас и в чужбина и да работим, за да гарантираме, че никой не изпитва страх да посещава религиозна служба, училище или обществен център, или да върви по улицата, носейки символите на своята вяра.“

В раздела за религиозните свободи в България през 2021 г. се посочва, че мюсюлмански лидери отново са казали, че няколко български общини са отказали разрешение за изграждане на нови или ремонт на съществуващи религиозни обекти.

Освен това, според неправителствени организации сувенири с нацистки отличителни знаци и изображения продължават да бъдат широко достъпни в туристическите зони в цялата страна и местните власти в малко от тези места са реагирали на оплакванията. В доклада пише, че антисемитската реторика е продължила да се появява редовно в онлайн коментари и в сайтове в социалните мрежи, както и в статии в електронни и традиционни медии.

На обществени места са се появили антисемитски графити, включително свастики и обиди. Еврейската неправителствена организация "Шалом“ е съобщила за зачестили случаи на антисемитска реч на омразата онлайн в контекста на пандемията от COVID-19 и продължаващите предизборни кампании, както и за вандалски актове срещу еврейски гробища и паметници.

В частта за България в доклада е отбелязано, че българският закон позволява на регистрирани религиозни групи да публикуват, внасят и разпространяват религиозна литература, но не разглежда правата на нерегистрирани групи по отношение на такива материали. Законът не ограничава привличането на нови симпатизанти и членове от регистрирани или нерегистрирани групи. Десетки общини, включително областните градове Кюстендил, Плевен, Шумен и Сливен, имат наредби, забраняващи агитирането от врата на врата и разпространението на религиозна литература без разрешение, посочва докладът.

През септември 2021 г. в публикация в онлайн платформата за човешки права Marginalia е съобщено, че националното преброяване е нарушило правата на децата в полза на религиозните групи, като е било пренебрегнато законното право на децата на възраст 14-18 години на независима религиозна самоидентификация. Според изданието, пише в доклада, инструкциите за преброяването са позволили на възрастните да увеличат броя на членовете на религиозна група, като включат и децата си, което пряко се е отразило на размера на държавната субсидия за групата до следващото преброяване.

Главното мюфтийство и регионалните мюсюлмански лидери отново са казали, че няколко общини, включително София, Стара Загора и Гоце Делчев, продължават да отхвърлят, според тях, с непрозрачни мотиви, исканията им за изграждане на нови или реконструкция на съществуващи религиозни обекти. Главният мюфтия Мустафа Хаджи е казал, че е повдигнал въпроса на няколко срещи с кмета на София.

От Главното мюфтийство са заявили, че продължават да търсят начини за юридическото му признаване за наследник на всички мюсюлмански религиозни общности отпреди 1949 г. с цел връщане на приблизително 30 имота, включително осем джамии, две училища, две бани и гробище, заграбено от бившата комунистическа власт.

Училищата започнаха да използват пълния набор от учебници за православното християнство и исляма от първи до дванадесети клас през последната учебна година, отбелязва докладът. Имаше одобрени учебници по религия от първи до трети клас, но нямаше обучени учители, които да ги използват. Евангелският алианс, група от 14 протестантски църкви и 16 протестантски неправителствени организации, се оплака, че Министерството на образованието отлага обучението на учители до 2022 г. и осигурява финансиране само за 40 процента от кандидатите, посочват авторите на доклада.

Главното мюфтийство и сдружението Обединени евангелски църкви изразиха загриженост, че им липсват ресурси, за да изпълнят законовото изискване за привеждане на религиозните си обучителни институции в съответствие с университетските стандарти до края на годината и ще бъдат принудени да ги закрият, пише в доклада. Представители на Евангелския алианс отново казаха, че протестантите не са получили справедливия си дял от правителственото финансиране, вероятно защото не са били представени от една организация, въпреки че техният брой надхвърля 1% от населението.

През юни организацията "Шалом“ е съобщила за стикери с нацистки символи в превозните средства на градския транспорт в София и в ски лифтовете в Банско, както и за зачестили случаи на антисемитска реч на омразата онлайн в контекста на пандемията COVID-19 и продължаващите предизборни кампании.

Лидери на еврейската общност са изразили загриженост относно периодичния вандализъм на еврейски гробища и паметници и нарастваща според тях тенденция на антисемитска и ксенофобска пропаганда и графити. През юни "Шалом“ се е обърнала към местните власти в Провадия, след като открива, че старото местно еврейско гробище е превърнато в незаконно сметище и има кости, разпръснати около мястото.

Главното мюфтийство заяви, че мюсюлманите са били обект на периодична реч на омразата, като например на протест през ноември пред посолството на Турция в София срещу предполагаема намеса на Турция в парламентарните избори, където участниците са скандирали "Смърт на турците“. Мюфтийството цитира и няколко случая на обидни графити върху мюсюлмански имоти, като свастика на джамия в Пловдив през януари и непристойни изображения, изрисувани със спрей върху джамия в Казанлък.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тези пезевенци от същъ да отидат из *турските райони* - няма село без джамия,понякога и две!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: