От Турция: Не можем да поемем повече бежанци!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
11:26 / 23.03.2020
1534
Турция не може да поеме повече бежанци, нито от Сирия, нито от друго място, заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу.

В материал във "Financial Times", озаглавен "Бездействието на ЕС по отношение на сирийските бежанци е петно върху човешката съвест", министърът предупреждава, че ако не се предприемат мерки спрямо Гърция и нейното отношение към бежанците и продължи подкрепата на ЕС, ще рухне твърдението, че Европейския съюз играе водеща роля по отношение защитата правата на човека и международното право.

"Отдавна предупреждавам ЕС да не пренебрегва предизвикателствата, пред които е изправен, включително нарастването на екстремизма, ксенофобията, ислямофобията и антисемитизма", подчертава Чавушоглу.

Той припомня, че Турция настоява за приемане на нова система, която да позволи разселването на бежанци от Сирия.

Чавушоглу оприличава ситуацията в Идлиб с тази в Газа и заяви, че за девет години от там са прогонени 3,5 милиона души.

Цената на усилията, които полага Анкара за сирийските бежанци в Турция възлиза на над 40 милиарда долара, заяви министърът и подчерта: "не можем да продължим да защитаваме границите на НАТО и Европа сами".

По отношение на решението да бъдат отворени границите с България и Гърция за бежанците, Чавушоглу каза, че Турция никога не е била крайна дестинация за търсещите убежище.

"Не можем да ги принудим да останат", категоричен е министърът и заяви, че предупрежденията до ЕС относно реакция при неизпълнение на сделката за бежанците не е била приета сериозно в Брюксел и последното разселване на жители на Идлиб е преляло чашата.

Той разкритикува ЕС, че не реагира подобаващо по отношение действията на Гърция спрямо бежанците.

"Това, което последва, е позор за ЕС и петно върху човешката съвест. ЕС и неговите парламентаристи не направиха нищо, освен да наблюдават как гръцките сили пръскат сълзотворен газ и стрелят по хората на границата си. Гърция прекрати молбите за предоставяне на убежище. ООН се изказа критично, но ЕС не. Загинаха хора, десетки бяха ранени, а върху европейския престиж беше поставено голямо петно", смята Чавушоглу.

Той посочва неспособността на ЕС да "разработи политика, която проектира мира, просперитета и достойнството" за тази страна и обвини съюза, че не работи "сериозно с Турция за постигането на това".

Чавушоглу напомни, че изграждането на крепости няма да спре хората да се борят за живота си и призова ЕС да намери обща позиция за справяне с тези проблеми, "ако иска да бъде геополитическа сила".

Поведението на Евросъюза отчуждава Турция – единствената голяма европейска държава, която все още се стреми да се присъедини към ЕС.

"Турция, Великобритания и ЕС трябва да се обединят, за да стабилизират общото ни съседство, а ЕС да ускори процеса на присъединяване на Турция", добави той, цитиран от "БГНЕС".

Виж коментарите (4)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).