От днес в ЕС влиза в сила забрана на някои от химикалите в татуировките

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:11 / 04.01.2022
1024
От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана или ограничаване на употребата на повече от 4000 опасни химически вещества, съдържащи се в мастилата за татуировки и постоянен грим.

Мерките обхващат канцерогенни, мутагенни и репротоксични вещества и химикали, кожни сенсибилизатори, дразнители на кожата и очите, метални примеси, ароматни амини и някои пигменти. Те се съдържат най-вече мастилата за цветни татуировки. Според Брюксел на пазара вече съществуват безопасни алтернативи на всички забранени от днес продукти.

В част от държавите от ЕС вече действат закони, които ограничават вредните химикали в мастилата за татуировки и постоянен грим. Новите европейски правила се отнасят за всички страни, а ограниченията важат както за продукти, произведени в ЕС, така и за внос от трети държави.

Според Еврокомисията около 12% от европейците имат татуировки. Мерките бяха приети още през декември 2020, но държавите имаха година срок, за да спрат продажбата на вредните химикали. Решението беше взето заради зачестили случаи на алергии и кожни проблеми след татуиране.

Забраната за употребата на два от пигментите - Pigment Blue 15 и Pigment Green 7 ще влезе в сила едва от 4 януари 2023 г. До тогава се очаква производителите да намерят безопасни алтернативи и за тези два пигмента.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Изкуствен интелект стана говорител на Министерство на външните ра...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища в...
Силно земетресение удари Хърватия
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).