Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От любимец до главен враг! Това ли е новият премиер на Великобритания?
Автор: Екип Varna24.bg 17:16 / 22.10.2022Коментари (0)791
©
Бившият финансов министър Риши Сунак, който през лятото бе конкурент на Лиз Тръс за премиерския пост, сега е привлякъл подкрепата на над 100 депутати тори. Аритметиката показва, че към момента той се радва на най-стабилно мнозинство и има най-големи шансове да оглави следващия кабинет на Острова.

Борис Джонсън, предшественикът на изхвърлената преди дни от креслото Тръс, е получил подкрепата на 67 от общо 357 депутати на управляващата Консервативна партия.

Роден в Саутхемптън в семейството на индийци, емигрирали на Острова, Риши Сунак е на 42 години. Завършил е Станфорд. Преди да влезе в политиката, той гради успешна кариера в Лондонското сити като инвестиционен мениджър. През 2009 година се жени в Индия за Акшата Мърти.

Политическият му дебют е през 2014, когато е избран за член на британския парламент, а през 2016 е сред най-големите привърженици на Брекзит.

Три години по-късно, Сунак е сред най-приближените на Борис Джонсън и работи активно в кампанията му за лидерския пост в Консервативната партия. След като Джонсън стана премиер, той бе назначен за главен секретар на Министерството на финансите. През 2020 година става канцлер на държавната хазна с ранг на финансов министър.

През 2021 в разгара на пандемията, Риши Сунак обяви, че отказва да носи маска в претъпкана Камарата на общините. Той също така апелира към британците "да започнат да ядат повече, за да помогнат на икономиката" да си проправи път от историческия спад, предизвикан от коронавирусната криза.

От любимец до главен враг

В същото време оттеглящият се британски министър-председател Борис Джонсън призова кандидатите, които отпадат от надпреварата за неговия наследник, да подкрепят всеки кандидат, различен от бившия финансов министър Риши Сунак, съобщи "Times“.

Той е провел разговори с неуспелите кандидати и е дал ясно да се разбере, че Сунак не трябва да става министър-председател. Изданието отбелязва, че Сунак е един от първите, които напуснаха кабинета на Джонсън, с което постави началото на неговото разпадане.

"Днес целият екип на бившия премиер Джонсън мрази Риши. Това е лично. Това е гняв... Те смятат, че той е планирал това от месеци", отбеляза източник пред изданието.

Депутатите консерватори от долната камара на парламента могат да номинират своите кандидати за премиерския пост до 14:00 часа на 24 октомври. Един кандидат трябва да събере над 100 гласа на колеги от 357-членната фракция, за да влезе в следващия тур на парламентарния вот.

След като бъдат определени двама финалисти, редовите членове на Консервативната партия, чийто брой според различни източници варира от 160 000 до почти 200 000, ще бъдат помолени да определят победителя чрез електронно гласуване. Резултатите от него трябва да бъдат обобщени до 28 октомври. Ако само един кандидат събере 100 гласа на първия тур, той веднага ще бъде обявен за нов лидер на партията и министър-председател на страната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
49-ото Народно събрание
Санирането на сградите
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: