От мазните храни се оглупява

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
16:35 / 27.10.2009
681
Изследване на учени от Оксфордския университет показа, че от храните, богати на мазнини, може да се оглупее за броени дни, съобщи в. "Дейли мейл".
    
Проучването, финансирано от Британската сърдечна фондация, доказа, че плъхове, хранени с мазни храни, само след девет дни започнали да изминават двойно по-малки разстояния върху тренажор, отколкото гризачи, които са получавали храна с ниско съдържание на мазнини. Те започвали също по-рано да правят грешки при движение в лабиринт, което показва, че умствените им способности са намалели също както и физическата издръжливост.
    
Ръководителят на изследването проф. Кийран Кларк описа резултатите като "смайващи". Те доказват, че диетата, съдържаща голямо количество мазнини, в кратки срокове засяга ума и тялото. Девет дни в живота на плъховете се равняват на един месец от човешкия живот, поясняват експертите.
    
На учените отдавна е известно, че в дългосрочен план мазните храни като червено месо, сирене и сладкиши причиняват затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Сега се оказа, че храните, богати на мазнини, имат незабавен отрицателен ефект както върху физиката, така и върху ума.
    
Изследването върху плъховете показало, че мазните храни повишават нивата на протеин, който намалява ефективността на сърцето, и по този начин намалява физическата издръжливост. Що се отнася до ефектите върху мозъка, мазните диети намаляват когнитивните способности и причиняват заболявания като деменция.
    
Нискомаслените диети, използвани в опитите с плъховете, някои учени сравняват с всекидневното ядене само на мюсли при хората. След получените резултати проф. Кларк и колегите й започнали да избягват сандвичите с бекон и шоколада и минали на нискомаслено мляко.

Източник: БТА

Виж коментарите (7)
Още новини от Международни новини:
Състоянието на Роберт Фицо е "критично", вицепремиерът ще поеме н...
Голяма модна верига, която оперира и в България - фалира
Словашките власти призоваха за спокойствие, "страната е на ръба н...
МВнР предупреди българите в Канада и пътуващите натам
Българка в Словакия: Хората тук са много шокирани!
Има секунди, в които Фицо е сам - ако има втори нападател, може с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).