Отбелязваме Световния ден на малките големи герои - недоносените бебета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:51 / 17.11.2020
820
Над 6 хил. бебета годишно у нас се раждат много преди срока. Едно от 10 бебета идва на бял свят преди термина. През последните 20 години честотата на преждевременните раждания в повечето страни се увеличава. Такава е тъжната равносметка на Световния ден на недоносените бебета – 17 ноември.

В света над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн. умират от усложнения всяка година в следствие на преждевременно раждане.

Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв. на ден.

Тази статистика е причината на този ден да се говори повече да недоносените. И да насочим вниманието към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца.

За да се намали броят на преждевременните раждания, за да се намали броят на смъртността сред недоносените бебета, и да се намали процентът на уврежданията сред недоносените, е необходимо да се говори за проблемите и хората, както и специалистите да бъдат възможно най-информирани.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).