Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха лечение на нелечима болест
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 13.01.2020Коментари (0)1311
©
Учени от Уелс откриха причинителя астмата и вече знаят как да го елиминират. Така до 5 г. болестта ще стане лечима, предаде Би Би Си, цитирани от "24 часа". Откритието има характер на научен пробив. То засяга вида клетки, които причиняват стесняване на дихателните пътища при наличие на дразнители и замърсители. Особено важно е, че вече съществуват лекарства, които деактивират тези клетки. 

Наричат ги калцилитици и се използват за лечение на болни от остеопороза. Очаква се в бъдеще астматиците да ги вдишват и да не получават астматични пристъпи. Това на свой ред ще премахне и нуждата постоянно да носят със себе си инхалатор. "Откритието ни е наистина важно", казва д-р Даниела Рикарди от университета в Кардиф. "Ако докажем, че калцилитиците са безвредни при директно впръскване в белия дроб на човека, до 5 г. ще лекуваме болестта и ще я спрем."

Астмата е хронична болест, при която се кашля, не достига въздух и човек усеща болезнено стягане в гръдния кош. С инхалатори състоянието се облекчава, но 5% от хората не реагират на тях. Има много случаи на внезапна смърт при астматичен пристъп. Астмата се причинява от възпаление в малките алвеоли на белия дроб, които пропускат въздуха при вдишване и издишване.

Досега обаче не бе ясно какво я отключва. При опити с мишки и с човешка белодробна тъкан бе установено, че клетъчните рецептори за калций, които следят за промени в околната среда, са претоварени при астматиците. Те възпаляват алвеолите и от това те се свиват. При вдишване на калцилицити обаче тези клетки се деактивират и симптомите изчезват. Очаква се откритието да повлияе и на лечението на Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), известна като "болестта на пушачите", а също на хроничния бронхит. И двете засега са нелечими.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: