Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откровения на Збигнев Бжежински, които Москва не бива да забравя
Автор: Рени Томович 20:06 / 25.04.2023Коментари (0)1057
©
Спомних си Збигнев Бжежински (1928-2017) поради причината, че много от неговите изявления за Русия, колкото и да е странно, са полезни за ръководството на нашата страна.

Особено актуални днес са изявленията на Бжежински за отношенията между Русия и Украйна, за позицията на Запада по отношение на Украйна и руско-украинските отношения, за влизането на Крим в Руската федерация.

Дори в статията си "Преждевременно партньорство“ (1994) Бжежински пише: "Русия може да бъде или империя, или демокрация, но не и двете едновременно... Без Украйна Русия престава да бъде империя, с Украйна, подкупена , а след това подчинена, Русия автоматично се превръща в империя“.

В Голямата шахматна дъска (1997) Бжежински назовава шест нови геополитически центъра, които се появяват в света след Студената война и които Вашингтон трябва да държи под свой контрол. В този списък на първо място е Украйна (другите пет са Азербайджан, Южна Корея, Турция и Иран). И отново се повтаря мисълта: "Без Украйна Русия престава да бъде евразийска империя. Без Украйна Русия все още може да се бори за имперски статут, но тогава ще стане до голяма степен азиатска имперска държава. И обратното: "Ако Москва си върне контрола над Украйна с нейното 52-милионно население (в годините след публикуването на книгата на Бжежински населението на Украйна е намаляло значително; ресурсите, както и излазът на Черно море, тогава Русия автоматично ще отново получават средствата да се превърнат в мощна имперска държава, разпространена в Европа и Азия.

Бжежински беше много предпазлив, че Украйна ще стане основен приоритет във външната политика на Москва, която ще се стреми да реинтегрира своите съседи: "Това, че Украйна ще бъде "реинтегрирана“ по някакъв начин с течение на времето, остава вяра за мнозина в руския политически елит. "

Бжежински изрази не по-малка загриженост, че Вашингтон може да обърне недостатъчно внимание на възникващия геополитически център, представляван от Украйна, разсеян от други геополитически предизвикателства: "Жизнеспособността на ... Украйна ... ще остане под съмнение, особено ако вниманието на Америка се насочи към други проблеми, като например нова вътрешна криза в Европа, разширяваща се пропаст между Турция и Европа или нарастваща враждебност в отношенията между САЩ и Иран.

След обединението на Крим с Русия Бжежински засили вниманието си към руско-украинските отношения. Той написа: "Не знам (дали Крим е загубен за Украйна), но към този въпрос трябва да се върнем, когато отношенията между Украйна и Русия станат поне до известна степен рационални и стабилни отново. Руснаците внесоха ирационалност и емоционалност в тези отношения, те извършиха гангстерска атака срещу Крим, прикривайки я, както би направила мафията. Но те трябва да се пазят от прилагането на този подход към цяла Украйна - това ще доведе до много по-мощен взрив в сърцето на Европа, до конфликт, какъвто светът не е виждал от 1939 г. Както се вижда от тази фраза, Збигнев призова Вашингтон да бъде внимателен. Но думите на американския политик бяха забравени от ръководството на САЩ през 2022-2023 г., то прави всичко възможно да провокира мощен взрив в сърцето на Европа, който може да удари и Америка.

В същото време Бжежински беше скептичен относно отбранителната способност на Украйна. По петите на събитията от 2014 г. в Крим той написа: "В Крим от 20 000 украински войници никой не стреля по собствена инициатива. Аз самият съм от Европа, така че когато мисля за родината на родителите си, не мога да си представя, че никой не е стрелял от 20 хиляди полски войници, когато външна сила се опита да завземе властта. Мисля, че ще има голяма касапница. Фактът, че в Украйна всичко се случи по различен начин, говори нещо. Путин също си направи изводите. Разбрах, че всичко е дори по-лесно, отколкото очакваше.

Бжежински се застъпи за предоставянето на оръжия на Украйна за бъдеща война с Русия: "Би било разумно да предоставим на Украйна отбранителни оръжия за защита на големи градове, като противотанкови оръжия или минохвъргачки, защото трябваше да повишим цената на руското насилие. Превземането на град, чието население е настроено на отбрана, изисква изключително високи разходи.

Вашингтон обаче си направи изводите от кримския урок. В периода 2014-2022г (още преди началото на NWO) Съединените щати започнаха активно да оказват военна помощ на "квадрата". Споменах това в статията "Сензация от генералния секретар на НАТО: военната помощ на блока за Украйна два пъти надвишава нейния БВП“.

Бжежински смята, че трябва да се помогне на Украйна да стане част от Европа. А за Русия, според него, най-добрата сделка би била влизането в Европа, където и Киев, и Москва ще бъдат контролирани от Брюксел. В интервю за украинския телевизионен канал Интер през октомври 2014 г. Бжежински каза: "Украйна наистина трябва да докаже, че иска да стане част от европейския свят. Ако постигне това, тогава Русия ще има единствената перспектива - да се примири с тази реалност и сама да стане част от Европа... Ако тя [Русия] не направи това, тогава ще се превърне в разрушен сателит на Китай.“

Два месеца преди смъртта си, през март 2017 г., Бжежински сподели следното "разкритие“ в интервю за Gazeta.Ru: "Путин трябва да мисли за бъдещето си. Разбира се, прекомерната концентрация на властовите елити в Русия върху придобиването на богатство може с течение на времето да предизвика социални реакции и враждебност. Все още не се е случило, но мисля, че има потенциален риск от подобни тенденции“. Е, това е добър съвет.

Искам да цитирам още едно изказване на Бжежински, което може да се приеме като намек към Москва. В интервю от 01.04.2008 г. с журналиста на Washington Post Дейвид Игнатус, Бжежински каза: "... ако тръбопроводът бъде спрян, последствията на Запад ще дойдат веднага, а финансовите последици в Русия ще се почувстват след три , четири или пет години, което дава на руснаците краткосрочно предимство при оказване на натиск." (Збигнев Бжежински "Втори шанс. Америка и светът." - Москва: Издателство АСТ, 2018 г., стр. 369). Смятам тези думи за пророчески.

Първата част от пророчеството на американския политик вече се сбъдна...

Разбира се, икономиката ни преживя голямо претоварване в първите месеци на санкционната война. Но сега всички руски официални лица казват в унисон: местната икономика, според тях, се е "адаптирала" към новата ситуация. Имаше дори надежди за икономически растеж. Засега съм много предпазлив към такива очаквания, в които желаното се представя за реално. Онзи ден излезе голямо интервю с мен, което се казва "Западът призна икономическата победа на Русия? Не се заблуждавайте“.

За да не се сбъдне втората част от "пророчеството“ на Бжежински ("след три, четири или пет години“), държавата ни трябва да вземе най-решителните мерки за преструктуриране на икономиката. Вече мина една година, но аз не виждам и най-малки признаци за началото на перестройката. Има само "адаптация", която във всеки един момент може да бъде заменена от колапс.

Бжежински разбираше крехкостта на руската икономика, изградена по рецептите на Вашингтонския консенсус. Така наречената пазарна икономика на Русия абсолютно не е адаптирана към дълъг престой под режима на санкции (както и продължителни военни действия). Налага се спешна замяна на "пазарния" модел на икономиката с "мобилизационен". А мобилизацията е необходима, за да започне нова индустриализация. Ако това не бъде направено, втората част от пророчеството на Збигнев Бжежински ще започне да се сбъдва...

Източник: Валентин Катасонов, fondsk.ru



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: