Отвлеченият кмет на Мелитопол: Бях с торба на главата 7 часа, не беше леко!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:34 / 19.03.2022
953
На 11 март руските войски, които превзеха Мелитопол, отвлякоха Иван Фьодоров, 33-годишния кмет на града. Фьодоров прекара почти 6 дни в плен и накрая бе освободен при размяна с 9 руски военнопленници.

Пред тв "Настоящее время" Фьодоров разказа подробности как е прекарал дните в плен.

Той обясни, че размяната се е състояла трудно. Имало е всъщност 2 опита. Първият е бил на 14 март, возили си го 7 часа в кола нанякъде, но накрая руснаците са съобщили, че размяната не се е състояла и са го върнали обратно в ареста. Фьодоров е бил затворен в полицейския арест в Мелитопол. Втория път - на 16 март, размяната се е състояла. Пленените руснаци са били младежи на 18-19 години, "но се въздържам да ги нарека деца, все пак те са дошли в Украйна, за да убиват", казва Фьодоров.

За пленничеството той споделя, че е било доста тежко. "Повярвайте, не беше леко. Возиха ме 7 часа с торба на главата и постоянно ми внушаваха, че украинците не се интересуват от мен" , разказва той, предава "Сега".

Не са го били, но са му оказвали психологически тормоз. Той бил сам в килията почти 6 денонощия, разпитван от 7-8 военни с автомати. От съседните килии са се чували викове на измъчвани хора. Фьодоров обяснява, че руснаците затварят там граждани на Мелитопол, за които смятат, че са диверсанти. Шестте дни са минали в разпити, с виковете на измъчваните в съседните килии. Карали са Фьодоров да подпише документи, че подава оставка.

Той уточни, че тези документи нямат никаква юридическа стойност. "Тези хора са неграмотни. Не знаят какво е законодателството ни - не знаят, че кметът подава оставка пред общинския съвет и съветниците я гласуват", обяснява Фьодоров.  Той предполага, че не са посмели да измъчват и него, защото около отвличането му се вдигна световен шум.

Когато руснаците отвлякоха Фьодоров, инсталираха нов кмет - Галина Данилченко. Според Фьодоров  "тя си подписа смъртната присъда. Сигурен съм, че Украйна ще възстанови своята държавност и тогава Данилченко няма да избяга от наказателно преследване. Като не изключвам руските спецслужби да я убият преди това. Затова казвам, че тя подписа смъртната си присъда".

Виж коментарите (0)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).