Отворен е ГКПП "Мердаре", движението е нормализирано

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
15:18 / 29.12.2022
558
Косовската полиция съобщи, че граничният контролно-пропусквателен пункт "Мердаре“ на границата със Сърбия е отворен и движението през него е нормализирано, съобщава македонското електронно издание МКД.

Пунктът бе затворен заради барикади, издигнати от сърбите в знак на протест срещу ареста на бившия полицай Деян Пантич в Косово. Премахването на барикадите започна, след като Пантич бе пуснат под домашен арест.

Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич обяви, че косовските сърби са започнали да премахват барикадите тази сутрин. "Това е дълъг процес. Ще отнеме известно време“, уточни той след среща със сърби от Северно Косово в град Рашка.

Ръководителят на службата на сръбското правителство за Косово и Метохия Петър Петкович заяви, че са получени "най-силните гаранции досега" от САЩ и ЕС, че никой от сърбите, които протестираха в Косово в продължение на 19 дни и издигнаха барикади, няма да да бъдат преследвани или арестувани. Петкович увери, че са получени гаранции, че косовските сили за сигурност няма да бъдат допускани в северната част на Косово без предварителното съгласие на командващия КFOR и представители на местното население.

За последно напрежение между Белград и Прищина се увеличи миналия месец, когато етническите сърби в Косово напуснаха държавните институции, включително полицията и съдебната система, заради решението на Прищина да замени издадените от Сърбия регистрационни номера.

Виж коментарите (0)

Още по темата (42):
08.11.2023 Aдмирал Емил Ефтимов: Горд съм с нашите военнослужещи в операцията на НАТО в Косово
24.09.2023 Шестима души са убити при престрелка с полицията в манастир в Северно
Косово
16.08.2023 BZ: Сръбската доминация на Балканите трябва да бъде разбита
04.08.2023 Гренел: Байдън и ЕС са виновни за хаоса в Косово
30.05.2023 МО: Няма пострадали български военни в Косово
29.05.2023 Джокович с послание за Косово, ще предизвика ли скандал?
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).