Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Папа Франциск: Бог не насочва религиите към война
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 14.09.2022Коментари (0)535
©
Бог не насочва религиите към война. Това заяви в сряда папа Франциск, цитиран от агенция Ройтерс. Той отправи косвена критика към руския православен патриарх Кирил, който подкрепя нахлуването в Украйна и бойкотира конференция на религиозни лидери.

На втория ден от визитата си в Казахстан Франциск се обърна към Седмия конгрес на лидерите на световните и традиционните религии, среща, която събира християни, евреи, мюсюлмани, будисти, индуисти и други.

Конгресът е белязан от видимото отсъствие на патриарх Кирил. Той трябваше да присъства, но по-късно се отказа. Руската православна църква изпрати делегация.

Бог е мир. Той винаги ни води по пътя на мира, никога по пътя на войната", каза Франциск, говорейки на огромна кръгла маса в Двореца на независимостта, огромна модерна конструкция, изработена от стомана и стъкло в столицата на бившия съветска република. Тогава нека се ангажираме още повече да настояваме за необходимостта от разрешаване на конфликти не чрез неубедителните средства на властта, с оръжия и заплахи, а чрез единствените средства, благословени от небето и достойни за човека: среща, диалог и търпеливи преговори, каза той.

Папата, който по-рано тази година заяви, че Кирил не може да бъде "момчето на олтара" на руския президент Владимир Путин, каза на конференцията: Свещеното никога не трябва да бъде опора за власт, нито властта опора за свещеното!

Кирил даде ентусиазирана подкрепа на инвазията на Русия в Украйна, която патриархът разглежда като опора срещу Запада, който той нарича упадъчен. Неговата позиция предизвика разрив с Ватикана и отприщи вътрешен бунт, който доведе до прекъсване на връзките на някои местни православни църкви с Руската православна църква.

По думите на Франциск насилието в името на Бог никога не е било оправдано. "Вирусите" на омразата и тероризма няма да бъдат изкоренени, без първо да бъдат премахнати несправедливостта и бедността.

Време е да осъзнаем, че фундаментализмът осквернява и покварява всяко вероизповедание," каза той. "Нека се освободим от онези редуциращи и разрушителни представи, които оскърбяват името на Бог чрез грубост, екстремизъм и форми на фундаментализъм и го оскверняват чрез омраза, фанатизъм , и тероризъм, обезобразявайки и образа на човека.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: