Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пекин: Си и Путин градят "по-справедлив световен ред"
Автор: Иван Христов 10:39 / 13.09.2022Коментари (0)717
©
Китай е готов да работи с Русия, за да поведе глобалния ред "в по-справедлива и разумна посока“, заяви първият дипломат на Пекин, подчертавайки дълбочината на връзките между двете нации, пише Bloomberg.

Под ръководството на президента Си Дзинпин и президента Владимир Путин, "отношенията между двете страни винаги са били в правилната посока и двете страни твърдо се подкрепят взаимно по въпроси, свързани с техните основни интереси“, заяви Ян Джиечи пред руския посланик Андрей Денисов на среща в Пекин в понеделник.

"Китайската страна е готова да работи с руската страна за непрекъснато осъществяване на стратегическо сътрудничество на високо ниво между двете страни, защита на общите интереси и насърчаване на развитието на международния ред в по-справедлива и разумна посока“, отбеляза Ян, цитиран в съобщение на външното министерство.

Си планира да пътува до Казахстан и Узбекистан тази седмица за първото си пътуване в чужбина от началото на пандемията преди две години. Узбекистан е домакин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в четвъртък и петък, което му дава шанс да се срещне лично с Путин за първи път, откакто Москва започна "специалната военна операция“ в Украйна през февруари.

Си и Путин ще се видят за първи път след нахлуването на Русия в Украйна. Двамата подписаха договори за всестранно стратегическо сътрудничество и "съюз без лимити“ по време на Олимпиадата в Пекин, броени седмици преди 24 февруари, когато започна руската военна интервенция.

Както отбелязва Bloomberg, Китай се стреми да се представи като неутрална страна във войната на Русия, въпреки декларацията на Си за "безгранично“ партньорство с Путин седмици преди атаката. Въпреки че Пекин не е критикувал изрично войната, неговите лидери също така избягват да нарушават санкциите или да подпомагат Русия военно.

Китайският износ на автомобили, телевизори и смартфони помогна на Русия да запълни празнотата, когато чуждите марки избягаха, посочва още американската агенция. През второто тримесечие 81% от вноса на нови автомобили в Русия са китайски, а Xiaomi е най-продаваният производител на смартфони в Русия.

Срещата Си-Путин ще е само върхът на дипломатическа активност между Пекин и Москва през последните седмици. Китай и Индия участваха в големи военни учения в Далечния изток на Русия, докато официалният номер 3 на Пекин Ли Джаншу говори лично на Седмия източен икономически форум във Владивосток миналата седмица.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: