Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петимата най-богати в света удвоиха състоянието си, Oxfam призова милиардерите да бъдат "овладени"
Автор: Екип Varna24.bg 12:26 / 15.01.2024Коментари (0)1064
©
Общото състояние на петимата най-богати мъже в света се е увеличило повече от два пъти до 869 млрд. долара от 2020 г. насам, докато пет милиарда души са обеднели, заявиха от Oxfam, която се бори с бедността, предава Reuters.

В доклада на Oxfam, който се публикува в момент, когато бизнес елитът се събира тази седмица за годишната среща на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, се посочва, че в момента милиардер управлява или е основен акционер в 7 от 10 най-големи компании в света.

В понеделник Oxfam призова правителствата да ограничат корпоративната власт чрез разбиване на монополите, въвеждане на данъци върху свръхпечалбата и богатството и насърчаване на алтернативи на акционерния контрол, като например форми на собственост на служителите.

Според изчисленията на организацията 148-те най-големи корпорации са реализирали печалби в размер на 1,8 трилиона долара, което е с 52% повече от средното за последните три години, което позволява изплащането на големи суми на акционерите, въпреки че милиони работници са изправени пред криза на жизнените разходи, тъй като инфлацията води до реално намаляване на заплатите.

"Това неравенство не е случайно: класата на милиардерите гарантира, че корпорациите ще им осигурят повече богатство за сметка на всички останали", заявява временният изпълнителен директор на Oxfam International Амитабх Бехар.

Събитията в Давос стартираха с цел да се защити "капитализмът на заинтересованите страни", който според WEF определя корпорацията не само като стремяща се към максимизиране на печалбите, но и като изпълняваща "човешките и обществените стремежи като част от по-широката социална система".

Oxfam заяви, че нейният доклад, основан на различни източници на данни - от Международната организация на труда и Световната банка до годишния списък на най-богатите според Forbes - показва, че тези стремежи далеч не са изпълнени.

"Това, което знаем със сигурност, е, че днешната екстремна система на акционерния капитализъм, която поставя все по-големите печалби на богатите акционери над всички други цели, е причина за неравенството", коментира Макс Лоусън, ръководител на отдела за политика в областта на неравенството.

Коригираното спрямо инфлацията нарастване на богатството на петимата най-богати милиардери се дължи на силното увеличение на активите на главния изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск, шефа на LVMH Бернар Арно, Джеф Безос от Amazon, съоснователя на Oracle Лари Елисън и инвеститора Уорън Бъфет.

В същото време заплатите на близо 800 милиона работници през последните две години не са успели да се изравнят с инфлацията, което според анализа на Oxfam е довело до загуба на годишен доход средно в размер на 25 дни на работник.

От 1600-те най-големи корпорации в света само 0,4% са поели публичен ангажимент да плащат на работниците си заплата, която да осигурява средства за "достоен живот", и да подкрепят заплащането средства за "създаване на ценности", сочи проучването.



Още по темата: общо новини по темата: 15
10.04.2024 »
09.03.2024 »
28.02.2024 »
19.02.2024 »
18.02.2024 »
11.02.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: