Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пламен Димитров: Индия се възползва от затруднението на Русия и купува евтин петрол
Автор: ИА Фокус 19:40 / 28.04.2023Коментари (0)713
© Фокус
Индия вече е най-многолюдната държава в света, според последните данни на независимата организация World Population Review. Нейното население наброява 1 428 000 000 души, като изпреварва Китай  с три милиона души.

Официална статистика за населението на Индия няма, тъй като не е правено преброяване през последните 10 години, каза в предаването в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Пламен Димитров, от Българското геополитическо дружество, специалист по Азия. 

Според него, тези данни нямат много значение, чисто формално е това, разликата не е голяма. Но е психологически фактор, че вече ще се казва, че най-голямата страна в света и най-многолюдната, е Индия. Всичко това не означава, че има бърз икономически скок там и че има някакво разместване на геополитическите пластове, поясни още Димитров. 

Той добави, че Индия е и най-големият купувач на оръжие в света. Тя купува не само от Русия, но и от САЩ. Индия се стреми да не се обвързва с трайни съюзи с която и да е държава. В момента тя печели от това, че Русия има затруднения да пласира своя петрол в Европа и Северна Америка. Тези освободени количества отиват в Индия, а тя се възползва от това, че Русия е затруднена и купува от нея евтин петрол.

"Индия може да си позволи да лавира между големите и в икономиката. Тя в същото време развива и отношения със САЩ. Тези отношения са формализирани в четиристранен диалог за сигурността между САЩ, Австралия и Япония. Индия е във враждебни отношения с Китай. Тя лавира между три поява - Вашингтон, Москва и Пекин", каза още Пламен Димитров.

Той обясни още, че Индия е позиционирана и към една организация, която няма формални структури. Това е БРИКС (BRICS) - група страни, или незападен полюс, който не е единен, с влияние в международната икономика. Абревиатурата е образувана от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.  

Според Пламен Димитров, тази организация не представлява заплаха, тъй като световната финансова архитектура продължава да се диктува от американците. Доларът си остава основната резервна валута в цял свят. Централните банки на всички големи държави предпочитат да държат своите резерви в долари, защото  това е най-сигурното вложение.

"Световната финансова архитектура по-скоро би се повлияла от икономическия възход на Китай, който е втората най-голяма икономика в света и най-голям износител в света. Тяхната валута няма пазарен курс обаче, тя не става за резервна валута, поне засега", посочи Димитров. 

Ива ДОЙЧИНОВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Решения на Общински съвет Варна
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: