Почина Джеймс Пардю

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:33 / 06.06.2021
1205
Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю / 2002 – 2005/ e починал. Новината за кончината му съобщи американско издание. Умиротворителят на Балканите е издъхнал на 2 юни. 

Роденият през 1944 г. в Мемфис Пардю бе сред най-активните американски дипломати на Балканите. Той бе част от екипа на друг голям американски дипломат Ричард Холбрук.

Двамата участваха в изработването на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г., което сложи край на войната в Босна и Херцеговина. Пардю участва и в изработването и подписването на друго споразумение на Балканите - Охридското, което пък сложи край на едногодишния конфликт в Македония през 2001г. Той води преговори и със сръбския диктатор Слободан Милошевич по време войната в Косово.

Преди дипломатическата си кариера в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник.

Джеймс Пардю имаше бакалавърска степен по журналистика и магистърска по политически науки.

И след оттеглянето си от активната политика той продължаваше да коментира и анализира събитията на Балканите, включително и в България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).