Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почина отец Александър Чъкърък
Автор: Екип Varna24.bg 11:23 / 17.03.2023Коментари (1)909
© БНТ
Отец Александър Чъкърък, свещеник в църквата “Св. Георги Победоносец" в Одрин, е починал тази сутрин, съобщиха от Генералното ни консулство в Одрин.

Отец Чъкърък работи неуморно през годините за опазване на нашите вяра и традиции, за опазването и предаването на идните поколения на българските църква и гробище в Одрин, където почиват и неговите родители.

С активното негово и на съпругата му съдействие през 2008 г. към църквата е открит филиал на Народно читалище “Просвета 1870"-Свиленград, което е първото извън пределите на страната.

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в гр. Одрин, Турция, в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското училище "Петър Берон“ в Одрин, а през 1992 г. ИЧС "Г. А. Насър“ в гр. София и Семинарията в гр. Пловдив. През 2000 г. се дипломира със степен "магистър“, специалност "Богословие“ в СУ "Св. Климент Охридски“. През това време е служител в българската болница "Евлогий Георгиев“ в Истанбул, Турция. Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и веднага след това на 30 юли 2001 г. е назначен за свещеник в църквата "Свети Георги Победоносец“ в с. Капитан Андреево, Свиленградска област. На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата "Свети Георги Победоносец“ в Одрин, Турция. Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква "Св. Георги Победоносец“. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата. На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски. Отец Александър Чъкърък участва и в освещаването на църквата "Св. св. Константин и Елена“ в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев.

През всичките тези години отец Чъкърък работи неуморно и всеотдайно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции, за опазването и предаването на идните поколения на българските църкви и гробище в Одрин, където почиват и неговите родители. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в града се стичаха стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите "Св. Георги Победоносец“ и "Св. св. Константин и Елена“ в Одрин и така те се превръщаха във внушително тържество на българската духовност и идентичност.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата "Свети Георги“ в Одрин е открит филиал на Народно читалище "Просвета – 1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище "Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция.

Отец Чъкърък беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и активно се включваше в организирането и провеждането на националните прояви на Съюза, отдавайки безрезервно своите знания, опит и енергия за популяризиране на българския език, история, ритуали, култура и за защита на тракийската кауза.

Със своята всеотдайна и неуморна дейност, с възрожденския си дух отец Чъкърък даваше своя значим принос чрез честното си скромно служене на своя народ за опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство.

През февруари тази година отец Александър Чъкърък беше награден с орден "Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.03.2023 г.
0
 
 
Искрени съболезнования за Отец Чакърък-радетел на Българщината в Одрин.Чета "внезапно" е починал от Инфаркт.Така "Внезапно" масово умират Ваксинираните с Инжекции с Графен срещу Фалшивата Корона.Бог да го прости
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: