Политолог: В отношенията с РСМ си вкарахме автогол от дузпа

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
16:04 / 04.10.2021
1012
Представяне на книгата "Македонският идентитет" от политолога Николай Василев ще се състои тази вечер от 18.00 ч. в културен център "Тракарт". В обемната творба авторът разглежда политическата реалност на Балканите и деликатните отношения между България и Република Северна Македония (РСМ). 

Николай Василев е роден в София, но родово е свързан и с Македония. От 1981 до 1991 г. живее като политически емигрант в Австралия. Магистър е по политически науки. Бил е съветник на президента Тодор Кавалджиев и на министъра на отбраната Николай Ненчев. Автор е на множество книги и публикации.

"Македонският идентитет" е част от поредица за обща теория на политическата реалност, в която Василев се е опитал да изгради обща представа как функционира политиката. Повечето глави имат собствена познавателна и научна стойност и могат да се четат отделно. Някои са посветени на проблеми, косвено свързани с "Македонския въпрос", като трудните отношения на България с Русия или безкрайните спорове около делото на Никола Вапцаров, спасяването на българските евреи и т.н.

В интервю за Plovdiv24.bg с Николай Василев коментираме генезиса на македонския идентитет и македонския език. Авторът обяснява как България и Северна Македония могат да си "поделят" общите герои. 

Проследявайки в исторически план историята на Северна Македония, политологът критикува отказа на БПЦ да приеме Македонската православна църква като своя дъщерна църква. "Българската дипломация и българската научна мисъл преживяха тежко фиаско, защото пропуснаха много възможности да реагират адекватно. Нуждаехме се от по-висш дипломатически пилотаж, но, за съжаление, си вкарахме автогол от дузпа", коментира Василев. 

Политологът смята, че големият въпрос, на който трябва да си отговорим, е как да направим така, че македонците да виждат своето бъдещо развитие в сътрудничество с България, а не в противоречие.

Цялото интервю с Николай Василев гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).