Полша и Унгария вдигат ветото над бюджета на ЕС?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:57 / 10.12.2020
1084
Полша и Унгария са приели предложението на Германия за деблокиране на европейския бюджет, съобщи полски правителствен представител. Сега се очаква одобрение от Нидерландия и други скептични страни членки.

Варшава и Будапеща наложиха вето на многогодишната финансова рамка, на стойност 1,8 трилиона евро. Те се противопоставят на това отпускането на средства да се обвързва с върховенството на закона.

Разнопосочни сигнали обаче идват от Брюксел и Варшава за ветото върху бюджета. Полша най-напред заяви, че е постигнат компромис (засега само с Германия), но представител на ЕК бе категоричен, че ветото на двете страни остава, дори има опасност от вето и по друга ключова тема - климатичните цели.

Полша и Унгария са постигнали компромис с Германия за деблокиране на многогодишния бюджет на ЕС и плана за съживяване на европейските икономики в условията на пандемията. Това посочи вчера в следобедните часове полският вицепремиер Ярослав Говин, цитиран от Блумбърг. Споразумението било постигнато с Германия, която е ротационен председател на ЕС, и то ще бъде представено на останалите членки на блока. Сделката може да бъде окончателно договорена до петък, в края на двудневната среща на европейските лидер в Брюксел, допълни той.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).