Помпео: Нямаме доверие на лабораториите в Китай, те не гарантират, че могат да защитят света

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:33 / 24.04.2020
1959
Вашингтон се притеснява, че те нямат “набора от умения, способности, методи и стандарти, които биха били достатъчни за защита на света", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Властите на САЩ поставят под въпрос сигурността на лабораториите в Китай, чийто специалисти изучават вируси и патогени. Това обяви държавният секретар в интервю за радиостанцията WMAL-FM. Препис от интервюто бе публикуван от пресслужбата на Държавния департамент, цитирано от ТАСС и БГНЕС.

“Когато страните имат големи институции, в които се изследват вируси и патогени, ние винаги се опитваме да се уверим, че  това се прави по безопасен и надежден начин. Има много такива лаборатории в Китай и се притеснявахме, че те там не разполагат с набора от умения, възможности, методи и стандарти, които биха били достатъчни, за да защитят света от потенциално изтичане на вируси“, каза Помпео.

“И имаме голяма вяра в подобни институции в САЩ. Спазваме много високи стандарти. Очакваме Световната здравна организация и другите световни здравни институции да гарантират, че другите държави имат същите стандарти, защото както видяхте прехвърлянето върху човека на вируси от дивата природа може да има глобални последици, които надхвърлят границите на която и да е държава“, добави държавният секретар на САЩ.

Помпео каза по-рано, че се надява китайските власти да позволят на чуждестранни специалисти да влязат в лабораторията в Ухан, от която според редица американски медии би могло да започне разпространението на новия коронавирус. В същото време по-рано тази седмица пред “Фокс нюз" Помпео призна, че САЩ не разполагат с доказателства за изкуствения произход на COVID-19

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Международни новини:
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).