Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Посланикът на Русия: В България изкуствено се нагнетява антируска риторика
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 04.11.2020Коментари (0)1167
©
"Това, което наричате “дипломатическо напрежение", не може да окаже сериозно влияние върху целия спектър на многостранното ни сътрудничество. Това са по-скоро епизодични, неприятелски нападки, чийто инициатор и бенефициент, убеден съм, далеч не е България. Тази година е по-коректно да се говори за негативни последици от пандемията COVID-19, които са наистина чувствителни и засягат почти всички страни по света.

Сложната епидемиологична обстановка е внесла изменения и в практиката на междудържавното общуване. Наложи се да бъдат отсрочени голям брой мероприятия, форуми и посещения. Това обаче не означава, че постъпателното развитие на руско-българския диалог, включително на високо и най-високо равнище, е напълно спряно". Това заяви руският посланик в България Анатолий Макаров пред Стоян Илков от "24 часа". 

Според него  в България изкуствено се нагнетява антируска риторика. За 1 г. имаме 5 негативни епизода. 

"На 8 януари в Истанбул се състоя срещата между президента на Русия Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов, през февруари и март нашият президент проведе телефонни преговори с българския държавен глава Румен Радев, както и с премиера Бойко Борисов. През април двустранния и международния дневен ред обсъдиха по телефона министрите на външните работи Сергей Лавров и Екатерина Захариева.

Преди два месеца заместник министър-председателят и министър на туризма на България Марияна Николова посети Москва, където взе участие в туристическия форум. На 3 март отбелязахме 142-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. В празничните чествания в чест на загиналите герои на Руско-турската война (1877-1878) на връх Шипка участва председателят на Групата за сътрудничество с Народното събрание в Съвета на Федерацията Василий Иконников.

На следващия ден той проведе среща с ръководството и членове на Групата за приятелство “България-Русия" в Народното събрание. За съжаление, епидемията доста силно се е отразила върху икономическите отношения между Русия и България. Показателите на двустранния стокообмен демонстрират отрицателна динамика – минус 17% през януари-юни спрямо съответния период на 2019 г. Въпреки обективните трудности обаче сме настроени да продължим работата заедно с нашите български партньори с цел максимално да използваме търговския ни потенциал", коментира Макаров. 

"Руските туристи винаги много топло се отнасят към България. В периода 2016-2018 г. те бяха над половин милион всяка година, а Русия беше сред лидерите по този показател. Да не забравяме и за хилядите мои сънародници, които са собственици на имоти по Българското Черноморие. По разбираеми причини тази година е провалена за туристическата индустрия. България е суверенна държава и самостоятелно решава въпросите, свързани с осигуряване на собствената си безопасност. Какви коментари мога да давам тук? Убеден съм обаче, че високото качество и технологичното ниво на руския военно-промишлен комплекс никой няма да оспорва. Както знаете, редица държави - членки на НАТО, имат в арсенала си както американско, така и руско въоръжение. Това е въпрос на свободния избор на всяка една държава", казва още руският посланик.

"Посещението на държавен глава винаги е кулминационно събитие в двустранните отношения, което подчертава високото ниво на междудържавен диалог. То като правило съвпада с важно политическо мероприятие, предполагащо присъствие на първите лица. Сега на дневен ред е ответната визита на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в София по покана на г-жа Захариева.

Имаме предвид, че пристигането в България на главата на МВнР на Русия ще се състои след нормализиране на санитарно-епидемиологичната обстановка. Убеден съм, че личната среща на външните министри ще им позволи подробно да обсъдят актуалните въпроси на двустранните ни отношения и ще придаде допълнителен импулс на по-нататъшното ни сътрудничество", заяви Макаров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: