Пожари продължават да бушуват само на километър от "Чернобил"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:20 / 14.04.2020
805
Бушуващите повече от седмица горски пожари в Украйна достигнаха на едва километър от печално известната атомна електроцентрала "Чернобил". Експерти по околната среда се опасяват, че пожарите може да влязат в контакт с радиоактивната пепел на земята и да я разнесат към столицата Киев, която е на около 100 км южно оттам. Засега украинските власти твърдят, че радиационните равнища в района на пожарите са в допустимата норма. Експлозията на ядрения реактор в АЕЦ Чернобил през 1986 г. се смята за най-тежката ядрена катастрофа в човешката история.

"Трябва да отбележа, че засегнатата площ от пожара е огромна. Дори мога да кажа, че това е най-големият пожар, който някога е горял в този район. Радиоактивните частици остават в гората, а това означава, че по време на пожар, заедно с дима и пепелта те се разнасят от вятъра", каза Рашид Алимов от "Грийнпийс" – Русия, цитиран от "Нова ТВ".

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
"Най-очакваното зрелище в процеса срещу Тръмп": Сторми Даниелс оп...
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 203...
ВВС на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкустве...
Le Monde: Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банка...
Един загинал и шестима ранени при стрелба в предградие на Париж


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).