Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Престъпни групировки от България владеят нощния живот в Берлин
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 19.08.2019Коментари (2)1015
©
Престъпният свят действа организирано. Бандите прилагат насилие, перат пари с нелегален бизнес и правят опити да подкупват дори държавни служители. Анонимността на големите германски градове и добрата транспортна инфраструктура правят градове като Берлин особено привлекателни за подземния свят, пише "Берлинер Курир“.

Полицията в Берлин, Федералната полиция, Федералната криминална служба и митниците са завели през миналата година общо 59 следствия срещу различни престъпни групировки. От проверените общо 462 души, заподозрени в криминални деяния и съучастие в организирана престъпност, повече от половината са чужденци (289), посочва и "Берлинер цайтунг". Най-многочислени сред тях са българите (45), следвани от турците (42) и гражданите на Руската федерация, като в случая става дума предимно за чеченци. "Берлинер Цайтунг“ пише, че тъкмо те са прочути с това, че извършват много тежки престъпления, свързани с насилие.

Следствените органи констатират, че през последните години в света на организираната престъпност има истинско "разделение на труда". Бандите са "специализирани" в различни сфери на дейност - от пране на пари, грабежи и контрабанда с наркотици до проституция и търговия с хора.

Престъпните групировки от Армения, Литва, Полша и Сърбия се занимават например главно с кражби и престъпления срещу собствеността. Контрабандата и търговията със стоки и наркотици е в ръцете на бандите от Германия, Македония, Сърбия, Турция и Руската федерация. С търговия на хора, проституция и сводничество се занимават най-вече престъпни групи от България, Германия и Румъния, пишат медиите.

"Билд онлайн" посочва, че докато сред заподозрените за организирана престъпност най-много са българите, то по отношение броя на престъпните групировки най-многобройни са германските. През миналата година в Берлин са разследвани 18 престъпни групи, чиито членове са предимно лица с германски паспорт - голяма част от тях са членове на престъпните арабски кланове.

В официалната статистика за Берлин няма данни за разследвани деяния на италианската мафия, но според експерти като Сандро Матиоли от сдружението "Мафия - не благодаря“, италианската мафия със сигурност присъства в подземния свят на Берлин. Матиоли твърди, че нейните членове се занимават предимно с пране на пари, най-вече чрез покупки на недвижими имоти.

Малко данни има и за престъпността на азиатските банди, които активно занимаваха полицията в началото на 1990-те. По онова време виетнамската цигарена мафия действаше открито и брутално. За разлика от арабските кланове или чеченците, които и до днес извършват показни убийства и брутални актове на отмъщение, повечето банди от света на организираната престъпност предпочитат да действат без да вдигат много шум.

"Те инвестират в строителството и икономиката и се опитват да оказват влияние дори над държавната администрация", казва Михаел Бьол от Съюза на германските криминални служители. През 2017 година са разследвани общо пет случая, в които престъпници са опитали да оказват влияние над политиката, медиите, правосъдието, държавната администрация или бизнеса. А през 2018 в Берлин вече са били регистрирани11 подобни следствия. Според депутата Марсел Луте, този факт показва, че отровата на организираната престъпност прониква все по-дълбоко.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: