През октомври 2019-а последно променяме часовото време, сами решаваме кое да остане!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (13)
16:37 / 14.09.2018
2784
ЕК представи детайлите по предложението за прекратяване на практиката за смяна на часовото време на лятно и зимно. Страните трябва сами да решат дали да приложат предложението на Брюксел след национално запитване до гражданите и законодателните органи.

През октомври 2019 г. страните-членки на Европейския съюз за последен път ще могат да преместят часовника от лятно на зимно време, обяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц на пресконференция в Брюксел.

"През октомври 2019 ще бъде последният път, когато ще променим времето", каза тя.

Според еврокомисарят всяка държава-членка на ЕС може да реши сама кое време – зимното или лятното – иска да остави, съобщи ТАСС. "Държавите-членки са длъжни да информират Еврокомисията кое време искат да запазят - лятното или зимното и през октомври 2019 г. тези, които искат зимното – променят на зимно, тези, които искат лятното - остават на лятно. И това е – повече никой няма да премества часа", обясни тя. "Държавите няма да могат повече да променят времето, това ще бъде в компетенциите на ЕС", добави еврокомисарят. 

Идеята за преминаването към лятно часово време е била, за да се пести енергия. Европейската комисия обаче отчита, че ефектът от пестене на енергия вече е много слаб, след като все повече се залага на възобновяеми и модерни енергийни източници.

Според Брюксел отмяната на лятното и зимното часово време трябва да стане едновременно и единно от всички европейски страни.

Южните страни настояват да се закове на лятното часово време, докато скандинавските са на мнение, че трябва да остане само зимното часово време. За някои европейски наблюдатели предложението на ЕК е предизборен ход, с който само се затруднявал животът на хора, институциите и предприятията, без да е сигурно, че страните ще постигнат съгласие и че ще има положителен ефект от промяната, което пролича и от запитванията по време на официалното представяне на предложението от Комисарите Марош Шефчович и Жиолета Булич.

Виж коментарите (13)
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).