Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът на Австрия: Блокирането на България за Шенген е погрешно, надявам се да бъде преразгледано
Автор: Петя Кузева 12:26 / 17.11.2023Коментари (1)960
©
Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен смята, че решението на правителството на страната му да блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е "погрешно". Той критикува остро и австрийския канцлер Карл Нехамер.

На съвместна пресконференция с президента на Република Молдова Мая Санду и неговия словенски колега Наташа Пирц Мусар, държавният глава на Австрия заяви, че се надява този отрицателен вот да бъде преразгледан, съобщава Deschide.md. 

По отношение на решението на правителството във Виена да се противопостави на влизането на Румъния и България в Шенген, Ван дер Белен заяви, че "се надява един ден това решение, взето от изпълнителната власт на страната, да бъде преразгледано". 

"Когато федералното правителство на Австрия каза "не" на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, аз излязох с публично изявление, в което казах, че не съм съгласен с решението на моето правителство. Не виждах смисъл да блокираме Румъния и България към Шенгенската система. Въпросът е много по-широк, как да контролираме потока от хора, търсещи работа или убежище в 27-те държави от ЕС. Намирам решението на австрийското федерално правителство за грешно, но се надявам, че един ден ще бъде преразгледано. Имах няколко контакта с румънския президент Клаус Йоханис и с българския президент Румен Радев. И днес считам, че решението не беше правилно", отбеляза австрийският държавен глава.

Австрийският президент разкритикува остро и канцлера Карл Нехамер. Както вече "Фокус" първи у нас съобщи, Нехамер успя да вбеси румънския си колега с категоричния си отказ да подкрепи страна му и България за Шенген, а самият Марсел Чолаку намекна за "насочване" на австрийския канцлер от страна на Путин, режисиране на действията му от "някой друг". Той призова и самата Австрия да напусне Шенген, ако не й харесва. 

"Разбира се, трябва да знаем кой влиза в ЕС и Австрия, кой кандидатства за убежище. И, разбира се, ЕС трябва да контролира външните си граници“, каза федералният президент по време на разговор с посланика на ЕС Мартин Зелмайр, но "Румъния и България отговарят на критериите за присъединяване към Шенген". Загрижен съм за репутацията на Австрия сред нашите европейски партньори", каза австрийският президент.

След решението, взето от австрийското правителство относно блокирането на Румъния и България в Шенген, Ван дер Белен каза, че отношението на правителството във Виена засяга "репутацията на Австрия".  

Ван дер Белен се позова и на недоволството на бизнес средата във връзка с решението на австрийското правителство. "Когато известни фирми от Австрия, които работят успешно в Румъния, казват, че са загрижени за настоящата австрийска политика, тези гласове трябва да се приемат сериозно. Става въпрос за реални поръчки, реални продажби и реални работни места. И в Румъния, и тук в Австрия. В тази връзка се надявам, че решението може скоро да помогне за успокояване на ситуацията", изрази надежда Ван дер Белен. "Не" също е грешен сигнал за болногледачите, казва австрийският президент. 

"Ако кажем на тези хора сега "не сте добре дошли", тогава това ще има отрицателни последици за хората, които се нуждаят от грижи в Австрия, и техните семейства", добави Александър Ван дер Белен. 

На 8 декември 2022 г. Австрия блокира влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство, в рамките на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, позовавайки се на мигрантската криза и предизвика вълна от реакции в двете страни. За разлика от българската изпълнителна власт, обаче, румънската страна втвърди тона много отдавна.



Още по темата: общо новини по темата: 530
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Българската изпълнителна власт не че няма да втвърди тона ами ако може даже ще даде и дупе, само и само да угоди на който и да е.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: