Президентът на Иран обеща да се разправи с протестите

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
17:26 / 25.09.2022
580
Иранският президент Ебрахим Раиси обеща да засили репресиите срещу протестиращите след повече от седмица на антиправителствени демонстрации, в хода на които загинаха 35 души, пише Politico.

Иран трябва "да се справи решително с тези, които се противопоставят на сигурността и спокойствието на страната“, заяви Раиси, цитиран от държавните медии.

Официални лица съобщиха в събота, че 35 души са били убити от началото на протестите заради смъртта на жена в полицейския арест. Махса Амини почина, след като беше задържана от иранската "морална полиция“ за предполагаемо нарушаване на правилата за носене на бурка.

22-годишната кюрдка от Иран бе обявена за мъртва след три дни в кома, което накара хиляди хора да се стекат по улиците на големите градове, включително Техеран, в знак на протест. Големи демонстрации се разпространиха през следващите дни в по-голямата част от страната, като жени размахваха и горяха хиджабите си.

Полицията извърши масови арести на стотици протестиращи и откри огън по тълпи в Техеран, според съобщения в медиите. Amnesty International предупреди в петък за риска от нови кръвопролития и осъди бруталността на властите.

САЩ обявиха в петък, че ще облекчат интернет ограниченията на Иран, след като прекъсването на интернет продължи да нарушава или блокира способността на иранците да комуникират в платформи като Instagram и WhatsApp.

Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
23.01.2023 ЕС прие четвърти пакет санкции срещу Иран
17.01.2023 Фон дер Лайен подкрепи включването на КГИР в списъка на терористичните групировки
14.01.2023 В Иран екзекутираха съветник на бивш министър на отбраната
03.01.2023 Великобритания ще обяви КГИР за терористична организация
08.12.2022 Сестрата на аятолах Али Хаменей: Иран е "тираничен халифат"
04.12.2022 Иран разпусна Моралната полиция
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).