Проф. Неделчев: Европа е застрашена от агресията на един безумен диктатор

Автор: Теодора Патронова
Коментари (0)
21:18 / 21.12.2022
611
Европа е застрашена от агресията на един безумен диктатор. Това каза за обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус проф. Михаил Неделчев, председател на Сдружението на български писатели и почетен професор на Нов български университет.

"Времето, в което живеем, е драматично. Самият факт, че в момента се води война съвсем близо до нас, лично мен изключително ме вълнува тази война. Изключително с голямо съпричастие се отнасям към братския украински народ. В момента аз изпитвам усещането за застрашена Европа. Вълнува ме, че през 2022 година преживяхме същото усещане за застрашена Европа – застрашена от безумната агресия на един безумен диктатор. Най-драматичното за мен е, че част от българското население всъщност не знае за каква агресия става въпрос и поддържа Путин и тези лишени от църковна свяст призиви на руската православна църква. Тя се компрометира изцяло“, смята той.

По думите му в българското общество дремят мрачни сили – пресиленото путинофилие, което се изповядва от интелектуалци и най-различни хора. Неделчев се надява, че с победния ход на войната за украинците ще се обърне това настроение, защото тази морална подкрепа е нещо, което разрушава самата тъкан на българската национална общност.

"Една от най-важните на истинския творец да отстоява евроатлантическата ориентация на България, но да го прави с художествени текстове, които носят значимо послание, не просто само с лозунги“, изтъкна той.

Цоня СЪБЧЕВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (33):
24.02.2024 Млад украинец: Затваряли са ме 4 пъти за по 3-4 дни в карцер. Винаги за това, че отказвах да пея руския химн
25.01.2024 Румънският вестник "Адевърул": Защо една българска магистрала, свързваща Румъния с Гърция, е от такова съществено значение
04.01.2024 Тагарев за споразумението между България, Румъния и Турция: Войната в Украйна води до рискове за нашата територия и сигурността на корабоплаването
15.12.2023 Делян Пеевски: Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна
война
30.08.2023 Украинското МВнР към Орбан: Украйна не търгува с територии и суверенитет
30.08.2023 Reuters: Кремъл приема възможността самолетът на Пригожин да е свален
умишлено
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Изкуствен интелект стана говорител на Министерство на външните ра...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища в...
Силно земетресение удари Хърватия
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).