Проф. Владимир Чуков: Нетаняху се храни от напрежението в региона

Автор: Ива Дойчинова
Коментари (0)
17:52 / 19.04.2024
910
Атаката на Израел в отговор на иранското нападение от миналата седмица е по-скоро послание, отколкото желание да се нанесат някакви щети. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ арабистът и специалист в областта на политиката на Близкия Изток и исляма проф. Владимир Чуков.

По думите му израелският отговор е насочен по-скоро към израелското обществено мнение, като целта според него е да го убеди, че израелската държава може да защитава гражданите си и интересите си, но в същото време не трябва да има ескалация. "Затова това, което излезе като данни, е, че са били изстреляни 9 ракети, изстреляни от израелски самолети.“

Според арабиста изваждането на Иран на светло в тази война е предизвикано от удара срещу иранското консулство в Дамаск, чиято сграда според Израел се ползва за щаб на "Революционната гвардия“. "Този спор предизвика този цикъл от нападения и контранападения с оглед да се докаже на общественото мнение, че всяка една държава има въоръжени сили, те са силни и могат да влязат в открит двубой с опонента,“ поясни той.

Проф. Чуков изрази мнението, че често играчите в тази битка, Израел и Иран, разчистват сметките помежду си на територията на трета държава – в Сирия, Африка, Азия. "Неприятното е, че този конфликт може да ескалира и да излезе извън рамките на географско определените държави в района на Близкия изток. Един от тези много силни, динамични и непредвидими конфликти, това е Израел-"Хамас“ и бъдещето на палестинската държава,“ отбеляза той.

Всички тези конфликтни ситуации и напрежението благоприятстват за запазването на политическия пост на Нетаняху, смята още специалистът, но в момента "с неговото правителство, тази сглобка, която той направи, той попадна в капана на крайнодесните, които са много далеч от демокрацията и правовата държава, и той е зависим от тях,“ категоричен е проф. Владимир Чуков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (59):
13.05.2024 Oт траура до надеждата: Израел отбелязва 76-та годишнина на своята
независимост
05.05.2024 Reuters: Израелската полиция нахлу в офиса на Al Jazeera в Йерусалим
30.04.2024 Доц. Искрен Иванов: Признаването на една независима палестинска държава би усложнило конфликта в Близкия изток
22.04.2024 Финансист: Tвърде вероятно e до края на годината да видим цени на бензина под 2,40 лева
22.04.2024 Проф. Владимир Чуков каза дали има опасност от трета световна война
21.04.2024 Израел отзова посланиците си, след като редица страни подкрепиха признаването на Палестина като независима държава
Още новини от Международни новини:
Състоянието на Роберт Фицо е "критично", вицепремиерът ще поеме н...
Голяма модна верига, която оперира и в България - фалира
Словашките власти призоваха за спокойствие, "страната е на ръба н...
МВнР предупреди българите в Канада и пътуващите натам
Българка в Словакия: Хората тук са много шокирани!
Има секунди, в които Фицо е сам - ако има втори нападател, може с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).