Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало толкова сложни военни действия
©
Вече навлизаме в осмия месец на войната между Израел и "Хамас“, която започна, ако си спомняте, на 7 октомври. Това, което ние наблюдаваме, е нещо безпрецедентно. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева арабистът проф. Владимир Чуков.

"Досега не е имало толкова сложни бих казал военни действия, сложни политически действия, сложни преговори, ангажиране на все повече и повече посредници, ако искате и невероятен резонанс – спомняте си, когато говорехме преди няколко месеца – извън ивицата Газа, извън региона на Близкия изток. Той се принесе в Европа, в САЩ. И това, което наблюдаваме, наистина няма как един ден да не се появи в учебниците по международни отношения – какво се прави, как се прави. Но нали знаете, всяка една криза, която е прераснала във война, рано или късно ще затихне. Въпросът е в каква форма и как ще стане това", коментира той.

"Аз мисля, че ние сме в един етап на затихване, което не означава мир. Мирът, за съжаление, вече няколко десетилетия избягва от Близкия изток и си мисля, че онези фактори, които искат да постигнат тази цел, някак си не са реалистично настроени. Говоря отделни кръгове, най-вече извън региона – говоря и за Европа. Знаете позицията на Европейския съюз, която е всъщност позиция, анонсирана още 1982 г. от Франсоа Митеран за двете държави. Моето лично мнение – това е добрата, това е позицията, която наистина ще институционализира мира. Позицията на американската администрация в лицето на Байдън е същата, на арабските страни, но така или иначе не се получава. В момента ние се намираме наистина в един решителен етап, в който има преговори, които вече текат според мен около два месеца, и те са много интензивни. Имаше такива, които бяха одобрени от едната страна, ето сега чуваме, че са одобрени и от другата страна, само че въпросът е, че това, което е на хартия, реално се разминава между двете страни. Т.е. те не комуникират директно, знаете, има трима посредници. Катар е много активен, Египет според мен е много полезен – това е според мен водещият, това е посредникът, който предлага, който редактира. И според мен основният посредник, това са САЩ, които не само, че предлагат, те имат в ръцете си най-сериозните инструменти за натиск както върху израелското правителство, така и върху самото движение "Хамас“ чрез посредника да речем Египет или най-вече чрез посредника Катар, който именно по молба на САЩ от 2012 г. седалището на радикалното движение е в Доха. Т.е. те са ги приели на гости. Исмаил Хания живее там от 2012 г., но по принцип ръководството преди това беше Халед Машал. Така че американците са тези, които са намерили бих казал "офиса“ на движението "Хамас“, за да бъдат под техния поглед", обясни проф. Чуков.



Още по темата: общо новини по темата: 340
12.05.2024 »
04.05.2024 »
03.05.2024 »
26.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: