Профл Пламен Павлов за стрелбата срещу български клуб в РСМ: Гангстерски подход, като че гледаме филмите за мафията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:33 / 24.11.2022
966
Това е поредна проява на провокация и подстрекателство. Така историкът проф. Пламен Павлов определи в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" стрелбата с оръжие срещу българския клуб "Цар Борис III" в Охрид снощи.

"Това само по себе си е проява на гангстерски подход, като че гледаме филмите за мафията от сто години. Остава някой да започне да стреля с шмайзер по прозорците ни. Това не е нормалният диалог между двете държави и означава, че някой поощрява подобни действия“, каза още историкът.

Според него, властите в Македония официално осъждат подобни действия, но няма никакви реални действия. Ако съдим от предишните случаи, формални мерки ще бъдат предприети, но реално няма да се случи нищо. На думи се осъжда проявата, но на дело тя се толерира. Това говори за изключителната неискреност на македонските власти спрямо България.

Това показва още, че определени кръгове в държавата пречат на диалога на РСМ с България и са против влизането на страната в ЕС. Чуват се гласове от високи позиции, както и в лицето на опозицията, които целят да отклонят Македония от логичния и път към ЕС, смята още проф. Павлов.

Според него, това разминаване на думи и дела показва, че очевидно там действат чужди интереси. "Немалка част от така нареченият елит е дълбоко свързан с Москва“ посочи директно историкът. Тези сили намират начин с провокации да бъде взривено обществото.

"България винаги е подкрепяла РСМ по пътя и към евроинтеграцията, дори когато това е било проблем. Не са били насърчавани прояви на омраза. Но България трябва да бъде много по-настойчива и да не гледа толкова великодушно на подобни прояви в Македония, длъжни сме да настояваме и от ЕС да не неглижират подобни прояви.

Виж коментарите (0)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).