Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Протести в Русия: Повече от 1300 арестувани на антивоенни демонстрации
Автор: Екип Varna24.bg 08:39 / 22.09.2022Коментари (0)636
©
Силите за сигурност задържаха над 1300 души в Русия в сряда по време на протести срещу мобилизацията, съобщиха от правозащитна организация, часове след като президентът Владимир Путин нареди първия военен набор в Русия след Втората световна война, пише The Guardian.

Независимата група за наблюдение на протестите OVD-Info съобщи, че според информацията, която е събрала от 38 руски града, до късно вечерта са били задържани повече от 1311 души.

Тя заяви, че тези данни включват най-малко 502 души в Москва и 524 души в Санкт Петербург, втория по население град в Русия.

В изявление на официалния представител на руското вътрешно министерство Ирина Волк, цитирано от руските информационни агенции, се казва, че служителите са пресекли опитите за организиране на т.нар. малки протести.

"В редица региони имаше опити за организиране на неразрешени акции, които събираха изключително малък брой участници", каза Волк.

"Всички те бяха прекратени. А лицата, които нарушиха законите, бяха задържани и отведени в полицейските управления за разследване и установяване на отговорността им."

Еднопосочните полети от Русия поскъпнаха и се разпродадоха бързо в сряда, след като Путин нареди незабавното свикване на 300 000 резервисти.

Опозиционното движение "Весна" призова за протести, като заяви: "Хиляди руски мъже, наши бащи, братя и съпрузи, ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната. За какво ще умират те? За какво ще плачат майките и децата?"

Прокуратурата в Москва предупреди, че организирането или участието в протести може да доведе до 15 години затвор.

Журналисти на АФП в центъра на Москва съобщиха, че най-малко 50 души са били задържани от полицията, облечена в екипировка за борба с безредиците, на главната търговска улица.

В Санкт Петербург репортерите на АФП видяха как полицията обгражда малка група протестиращи и ги задържа един по един, като ги качва в автобус.

Протестиращите скандираха "Не на мобилизацията!".

"Всички са уплашени. Аз съм за мир и не искам да ми се налага да стрелям. Но да излязат сега е много опасно, иначе щеше да има много повече хора", каза протестиращият Василий Федоров, студент, който носеше пацифистки символ на гърдите си.

 

"Излязох на митинга, планирайки да участвам, но изглежда, че вече са арестували всички. Този режим сам се осъди и унищожава младежта си", каза Алексей, 60-годишен местен жител, който отказа да назове фамилията си.

"Защо служите на Путин, на човек, който е на власт от 20 години!" - извика млад протестиращ на един полицай.

"Дойдох, за да кажа, че съм против войната и мобилизацията", заяви пред АФП студентката Оксана Сидоренко. "Защо те решават бъдещето ми вместо мен? Страхувам се за себе си, за брат си", добави тя.

20-годишната Алина Скворцова изрази надежда, че руснаците скоро ще разберат естеството на настъплението на Кремъл в съседна Украйна. "Веднага щом наистина разберат, ще излязат на улицата, въпреки страха", каза тя.

Информационната агенция "Интерфакс" цитира руското вътрешно министерство, което заяви, че е потушило опитите за "организиране на неразрешени събрания".

Всички демонстрации са били прекратени, а тези, които са извършили "нарушения", са били арестувани и отведени от полицията в очакване на разследване и съдебно преследване, добави министерството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: