Пълноводните български реки Тунджа, Арда и Марица потопиха Одрин

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (13)
17:18 / 28.03.2018
8140
Обилните дъждове и пълноводието на българските реки Тунджа, Арда и Марица потопиха Одрин, старинните мостове са затворени за пешеходци и автомобили, основни пътища също са под вода, предаде БГНЕС.

Обявена е опасност от още по-големи наводнения, а според турските власти причината е в изпускането на язовирите от каскада "Арда“ – "Кърджали“, "Студен кладенец“ и "Ивайловград“. От седмица продължава да действа код "червено“ за нивото на Тунджа, за последното денонощие водният приток е от 300 куб.м/сек.

Дни наред старинните мостове Кануни, Фатих, Сарачхане и Янлъзгьоз, които осигуряват достъпа до два квартала с население над 10 000 души, са затворени за преминаване на пешеходци и коли, две села са откъснати от административния център. Под вода са паркинги, спортният комплекс, където се провеждат традиционните "мазни“ борби, също е наводнен. Мостовете на Тунджа и Марица, които свързват квартал Караач с 5 000 жители с центъра на Одрин са затворени, а в района се намират социални съоръжения на публични администрации. Транспортът до квартала се осъществява през новопостроения мост, изграден неотдавна именно заради постоянните наводнения.

Според данни от измервателната станция водният приток в река Марица /а в нея на турска територия се влива Арда/ е 1 353 куб.м./сек., а в Тунджа – 307 куб.м./сек. Наводнени са производствени предприятия и земеделски площи край Тунджа. Управителят на една от измервателните станции в Одрин Несип Йозден заяви, че с повишено внимание ще се следи изпускането на язовирите по река Арда и че ще се осъществи връзка с българските институции. Според него през следващите 15 дни се очаква спадане на нивото на водите, тъй като климатичните прогнози не предвиждат нови валежи.

"Ако спадне пълноводието на Арда, то и нивото на Марица ще се понижи – прогнозният дебит в Арда беше 270 куб.м./сек., но поради снеготопенето и дъждовете притокът достигна 440 куб.м./сек. Ако се повиши още малко, ще се вдигне и в Одрин“, посочи Йозден. Той допълни, че язовирите в България са препълнени, преливниците им са отворени, а ВЕЦ-овете ударно произвеждат електроенергия.

Виж коментарите (13)
Още новини от Международни новини:
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
15 българи арестувани в Испания, ето каква е била незаконната им ...
Европейският парламент одобри законодателната реформа за по-ефект...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).